Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag tänker på alla hem som just nu slås i spillror

"Ett hem" med verk av Linda Hofvander och Sirous Namazi.
Foto: Urban Jörén / Thielska Galleriet
Berit Lindfeldt, "Bror och syster", 2017.
Foto: Urban Jörén / Thielska Galleriet

Thielska galleriet har bjudit in sju samtida konstnärer för att ge sina perspektiv på temat ett ”Ett hem”.

Therese Bohman tänker på de demolerade husen i Ukraina och alla de rum som inte längre finns kvar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. En bild av en av Ukrainas många demolerade byggnader dök upp på Twitter för några veckor sedan: ett bostadshus med hela fasaden bortsprängd. I ett av de före detta rummen klamrade sig ett köksskåp otroligt nog kvar på väggen, med luckor och porslin intakt på hyllorna.

”Det här var någons kök”, skrev den ukrainske journalisten på vars konto jag först såg bilden.

https://twitter.com/OstapYarysh/status/1512135108043624448

Jag tänker på den på Thielska galleriet, där utställningen ”Ett hem” nu visas. Med utgångspunkt i det faktum att Thielska från början var just ett hem har sju samtida konstnärer bjudits in för att ge sina perspektiv på temat. Deras verk presenteras både separat på bottenvåningen och som en integrerad del av den permanenta utställningen på våningarna ovanför. 

Nästan alla verk kretsar även kring minnet, och det faktum att det ofta är barndomshemmets sista destination. Sirous Namazi har med hjälp av berättelser och foton försökt återskapa sitt sönderslagna hem i Iran. Hur pålitligt är minnet? Objekten har ibland konstiga proportioner. Och vad är det som fastnar i minnet? Kanske inte alltid det mest självklara: färgen på badrumsporslinet, känslan av glaset i en spegel.

Ett hem är rent krasst bara en samling saker, men samtidigt skådeplats för livet, mittpunkt för ett helt universum.

Berit Lindfeldt och Juan-Pedro Fabra Guemberena arbetar på liknande vis, med att med konstens hjälp försöka återskapa något förlorat. Lindfeldts skulpturer av plywood och masonit visar rum som inte existerar längre, Fabra Guemberena har dokumenterat det som var hans barndomshem i Montevideo, där andra människor nu lever bland hans minnen. 

Ett hem är rent krasst bara en samling saker, men samtidigt skådeplats för livet, mittpunkt för ett helt universum. Med situationen i Ukraina ofrånkomligt närvarande i bakhuvudet blir utställningen på Thielska både betydligt mer relevant och drabbande än vad någon kunde ha förutsett: Det är omöjligt att se den utan att tänka på hur många universum som slås i spillror varje dag just nu, på hur många rum som inte längre är någons kök.


KONST

Ett hem

Thielska galleriet, Stockholm

Till 21/8


Therese Bohman är konstredaktör på Expressens kultursida.



Månens sällskap: Den dionysiska förälskelsen

https://embed.radioplay.io?id=117346&country_iso=se

PODCAST. Eric Schüldt och Natalie Lantz pratar om samtidskultur, mytologi, religion och själva livsvillkoren för att vara människa.