Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Idébaserad konst är i dag allmängods”

Nils Forsberg Foto: MIKAEL SJÖBERG

Nils Forsberg blir ny chefredaktör på Konstperspektiv.  

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

NYHET | KONST. Efter 18 år som konstkritiker i Expressen, de senaste tio även som konstredaktör, går du nu vidare till att bli chefredaktör på Konstperspektiv och ersätter där Caroline Swartling

Grattis till nytt uppdrag och stort tack för alla år i Expressen! 

–Tack! Känns väldigt, väldigt konstigt, men när det här dök upp kunde jag inte låta bli att testa något annat, ett annat tempo.

Hur har konstvärlden och debatten förändrats under den tid som du varit konstkritiker?

– Konst som runt millennieskiftet var väldigt smal, som idébaserade projekt eller undersökningar av det ena eller andra, har nu blivit allmängods. Folk kan nu säga "äh, det var ett konstprojekt" när de gjort något genant eller misslyckats med matlagningen.

Vad är Konstperspektiv för ett forum och hur vill du utveckla det?

– Det är Sveriges konstföreningars tidskrift, med cirka 30 000 läsare per nummer. Jag vill fortsätta den folkbildningstradition som den står för och hoppas att det lite bredare tilltalet som jag försökt odla i Expressen kan komma till användning. Att berätta om intressanta saker på ett underhållande sätt.

Hur tycker du att det svenska konstlivet mår i dag?

– Det mår ganska bra, men man kan notera uppdelningen i flera konstscener. Dels det som visas på gallerier och säljs, dels en ofta politiskt engagerad och i praktiken osäljbar konst som syns på konsthallar och museer. Det verkar inte som att de närmar sig varandra, snarare tvärtom. Hur det ska utvecklas blir intressant att se.

Vad kommer du att sakna från Expressen?

– Tempot, den stilistiska medvetenhet som finns i Expressen Kulturs själva DNA och alla fantastiska medarbetare. Men jag hoppas kunna låna några av dem ibland.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.I tv-spelaren ovan visas ett Kultur-Expressen från hösten 2017 där Ernst Billgren och Nils Forsberg diskuterar dagens konstklimat utifrån Mattias Norströms krökta flaggstång.LÄS MER – NILS FORSBERG: Assyriska grymheter som får IS att blekna 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!