Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ibland måste en fest få vara bara en fest

Market Art Fair på Liljevalchs.
Foto: Jean-Baptiste Béranger
Foto: YLWA YNGVESSON

Liljevalchs konsthall i Stockholm öppnar dörrarna för Market Art Fair i helgen.

Therese Bohman hittar mycket sevärt som fascinerar i montrarna. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. ”Man kan ibland gripas av en längtan efter att försjunka i ett konstverk i all dess komplexitet, men ibland är också en fest bara en fest.”

Jag läste nyligen orden i en brittisk konsttidskrift, där skribenten slog ett slag för konstvärldens hävdvunna förmåga att locka med just fest – vilket kanske är av särskild vikt nu när det känns som att det glada tjugotalet gång på gång skjuts upp på obestämd tid.

Jag kommer att tänka på det på konstmässan Markets pressvisning, där utställningsmontrarna utöver konst ännu bara innehåller några morgontrötta gallerister. I entréhallen dukar dock cateringpersonalen redan effektivt upp rader av glas i champagnebaren, redo för de minglande massor som snart kommer att fylla Liljevalchs och bidra med den festlighet som är konstmässans raison d’être.

Karl Norin, ”Zkittlez”, 2022.
Foto: Issues Gallery
Berit Lindfeldt, ”Krona”, 2011.
Foto: Therese Bohman
Alexander Skats, utan titel, 2022.
Foto: Therese Bohman

Mycket i montrarna är både bra och sevärt: Jag fastnar för Elin Odentias postmoderna arkitektoniska kompositioner hos Cecilia Hillström, och Alexander Skats liksom dovt ödesmättade måleri hos GSA Gallery. Mikael Olssons foton som utgår från Sigurd Lewerentz byggnader är poetiska och vackra i Nordehakes monter, och det är svårt att inte fascineras av Karl Norins märkliga bilder hos Issues: fuskpäls har vakuumpressats och blivit till abstrakta turkosa bilder som liknar extremt syntetiska fragment av skrift på ett utdött språk. Och Berit Lindfeldts gipsskulpturer hos Elastic Gallery är fascinerande organiska med sina tänder och benrester, taktila och äckliga på samma gång.

Nog kan man sakna något som verkligen sticker ut, något att häpna inför.

Nog kan man sakna något som verkligen sticker ut, något att häpna inför, men samtidigt längtar man inte direkt ihjäl sig efter det. För den som vill se kända namn finns dessutom verk av Per Kirkeby, Tal R, Karin Mamma Andersson och Olafur Eliasson om man letar i montrarna, vilket sprider ett slags lågintensiv stjärnglans över alltsammans.

Ibland måste en fest få vara bara en fest.


KONST

Market Art Fair

Liljevalchs konsthall, Stockholm

29/4–1/5


Therese Bohman är kritiker, författare och konstredaktör på Expressens kultursida.