Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I Tensta har festen redan tagit slut

Philippe Parreno, "My room is another fishbowl".Foto: Jean-Baptiste Béranger
Valerie Kyeyune Backström.Foto: OLLE SPORRONG

Superstjärnan Philippe Parreno ställer ut på Tensta konsthall.

Valerie Kyeune Backström får en lektion i besvikelser.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KONST | RECENSION. Kanske är det att jag krigat mig hemifrån efter veckor av vabbande, att jag lämnat ett magsjukt barn för att hinna med att se denna utställning. Att jag tänker att en kort paus i ett rum som är rent och saknar snorpapper är precis vad jag behöver. En sån där upplevelse som lyfter en från det vardagliga.

Som ett avslut på Maria Linds tid som chef har Tensta konsthall fixat in superstjärnan Philippe Parrenos verk “My room is another fishbowl”. Den som gjorde kaos med turbinhallen på Tate Modern i London och andra stora institutioner världen över, som blev en hit bland samlare och som man på Youtube kan njuta av i ljuvliga klipp.

 

LÄS MER – Valerie Kyeyune Backström: Kanske är afrofuturismen vår enda möjlighet

Heliumballonger

Verket? Ja, det är en till synes oändlig upplaga av fiskar, av heliumballonger med skimrande fjäll och färggranna kroppar. De rör sig fritt i rummen, interagerar med besökare, med drag, temperatur och sin egen livslängd. Ett slags performance som får oss att använda fler sinnen än synen, att tänka kring tid som något aktivt – en händelse i sig. 

På hemsidan utlovas glatt över 400 firrar, och i konsthallens relativt små lokaler måste det bli spektakulärt, nästan utomjordiskt – ett stim i stället för ett akvarium.

Jag möts av några ensamma, ledsna ballonger. De är kanske 20 sammanlagt, utspridda som en påminnelse om utfiskade hav eller försurade sjöar. Mer än upplevelsen av tid eller det spektakulära påminns jag om livet till stor del är att hantera besvikelse. 

Julgranskulor

Av julgranskulorna som ska ersätta alla lokalens dörrhandtag finns bara en, vit kula kvar. Resten har ”gått sönder på festen”.

Det är svårt att undgå känslan av att komma försent till ett firande, där varje liten fisk är som en ensam ölflaska, en ynklig påminnelse om något större. Som säkert var fantastiskt under invigningen och festen men mindre kul för alla som kommer senare. Om en inställd show också är en show, är detta kanske den naturliga fortsättningen: En halvtrasig, halvt bortstädad show.

 

 

LÄS MER – Dan Hallemar: Det här kan vi lära oss av miljonprogrammet

 

 

KONST

PHILIPPE PARRENO

My room is another fishbowl

Tensta konsthall, Stockholm

Till 13/1

 

 

Valerie Kyeyune Backström är kritiker och medarbetare på Expressens kultursida.

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen.