Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon talar med sina växter – och hon förväntar sig svar

Elisabete Finger och Manuela Eichner, "Monstera".
Foto: DEBBY GRAM / MODERNA MUSEET MALMÖ
Ursula Biemann och Paulo Tavares, "Forest Law".
Foto: URSULA BIEMANN OCH PAULO TAVARES / MODERNA MUSEET MALMÖ
Anne Duk Hee Jordan, "Ziggy and the Starfish".
Foto: ANNE DUK HEE JORDAN / MODERNA MUSEET MALMÖ
Conny C-A Malmqvist.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Kan konsten rädda världen? Conny C-A Malmqvist ser en klimatmedveten utställning på Moderna museet i Malmö.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KONST. Sakrala orgeltoner klingar ödesmättat när kameran sveper över Amazonas regnskogar. Jag tänker genast på Roy Scantons bok ”We´re doomed. Now what?”. Han sörjer att han satt en dotter till livet. Ber om ursäkt.

Men filmen ”Forest law” av Ursula Biermann och Paolo Taveres visar att det lönar sig att kämpa. Urfolket Kichwa, som lever i Amazonas, ser skogen som ett levande väsen. De tog strid mot de olje- och gruvföretag som ville exploatera naturrikedomarna och vann en viktig en seger i rätten. Regnskogen tilldömdes rättigheter som människan inte får kränka.

Utställningen ”Sensing nature from within” på Moderna museet Malmö motsäger Scrantons melankoliska ”allt är kört”-inställning. Utställningen är ett led i ett sökande efter en ny etik. I katalogen citerar man djupekologer. Det är inte för inte Modernas personal gav sig i väg till klimatmarschen i Malmö efter pressvisningen. 

Respekt för naturen och för att allt hänger ihop, ser jag som utställningens budskap.

Curatorn Joa Ljungberg vill problematisera kropp och själ, natur och kultur, rationalitet och sinnlighet. Idén att naturen inte är väsensskild från människan är också något som konstnären Christine Ödlund utforskar. Hon vill kommunicera med sina växter. Och hon väntar sig svar. Det verkar kanske skruvat, men hon hänvisar till botanisk forskning. Hennes installation är både poetisk och tankeväckande. Det knäpper och surrar från videorna i vilka hon har ”upprättat en elektromagnetisk kommunikation med brännässlorna”.

Hanna Ljungs många kuriosakabinett är fyllda med metaller och mineraler som utgör naturliga byggstenar i våra kroppar. Respekt för naturen och för att allt hänger ihop, ser jag som utställningens budskap. Under utställningsperioden bjuder Moderna på ett tvärvetenskapligt program av föreläsningar. Särskilt lockar en föreläsning med titeln ”Lyssna till träden och tala med blommorna.”

Vi kommer antagligen att få se många eko-utställningar där konstnärer och konstinstitutioner ägnar sig åt att försöka rädda världen. Kanske konsten kan göra skillnad, men sannolikt bara på marginalen. KONST

SENSING NATURE FROM WITHIN

Moderna museet Malmö

Till 8/3 2020Conny C-A Malmqvist är kritiker och medarbetare på Expressens kultursida. 

I spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar talar om hur man väcker läslust hos unga med poesi som berör och förstör.