Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon blir ny chef på Moderna museet

Gitte Ørskou. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderna museet. Foto: ANNA HÅLLAMS
Hanna Johansson. Foto: PRIVAT

Utnämnandet av danska Gitte Ørskou som ny chef på Moderna museet var oväntat. 

Hanna Johansson välkomnar valet av Daniel Birnbaums efterträdare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Moderna museets nya chef och överintendent i Stockholm blir danska Gitte Ørskou, vilket presenterades av kulturminister Amanda Lind under torsdagseftermiddagen. Närmast kommer Ørskou från Kunsten museum of modern art i Ålborg, där hon har varit chef sedan 2009. Under studietiden vid universitetet i Århus, där hon tog magisterexamen i konsthistoria år 2000, skrev hon konstkritik i dagstidningen Information och var redaktör för tidskriften Passepartout. Hon är dessutom ordförande för Statens kunstfond och styrelseledamot för bland annat Århus universitet och Det Jyske kunstakademi. Museets tillförordnade överintendent Ann-Sofi Noring framhåller i ett pressmeddelande Ørskous ”engagemang, handlingskraft och närvaro.”

En fras har återkommit i samtalen jag haft: det måste bli en kvinna. Ett kriterium som jag personligen har vissa problem med.

I spekulationerna om vem som skulle ta över rodret efter Daniel Birnbaum, sedan han för knappt ett år sedan meddelade att han lämnar posten som museets överintendent, har en fras återkommit i åtminstone samtalen jag haft: det måste bli en kvinna. Ett kriterium som jag personligen har vissa problem med. Inte för att jag inte håller med, jag älskar kvinnor, jag tycker kvinnor ska göra allt, men kompetenta kvinnliga överintendentskandidater förtjänar bättre än att främst hyllas för sin förmåga att få Modernas chef-headcount att se lite bättre ut.

Hur som helst, en kvinna, men vem? Maria Lind som tidigt under sin karriär var intendent på Moderna och mellan 2011 och 2018 verkade som chef Tensta konsthall var ett namn som ofta nämndes, likaså hennes efterträdare på Tensta, Cecilia Widenheim. Eller skulle Iris Müller-Westermann, mångårig medarbetare på museet och sedan 2017 chef för Moderna i Malmö, återvända till moderskeppet?

Gitte Ørskous namn har däremot inte cirkulerat i samma utsträckning, så utnämnandet av henne som chef känns lite som tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur, om ni ursäktar denna laddade jämförelse. Vem som är Bob Dylan i ekvationen låter jag vara osagt, men det är åtminstone inte Ørskou. Och det är nog bara bra.

 

 

Hanna Johansson är tf konstredaktör, kritiker och medarbetare på Expressens kultursida.