Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hans text i Aftonbladet består av skamlösa lögner

Therese Bohman.Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Martin Aagård.Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

Aftonbladets Martin Aagård gick till hårt angrepp mot ”högerns konstsyn”.

Therese Bohman synar den tillförordnade kulturchefens lögner. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KONSTDEBATT. Jag vet knappt hur jag ska börja bemöta den text som Martin Aagård skrev häromdagen, föranledd av det Stina Oscarson, Anders Q Björkman och jag skrivit om Sverigedemokraternas policy rörande konstinköp i Sölvesborg. Aagård ägnar nämligen större delen av den åt att kritisera sådant jag inte sagt.

Jag får till exempel läsa att jag ”tar ställning mot att bibliotek ska vara tillgängliga för funktionshindrade” och att jag tycker att vithet (ju mer, desto bättre) är en mätare på hur fri konsten är. Detta trots att jag inte nämner något om vare sig bibliotek eller etnicitet.

Vad som ska underförstås av denna associationskedja är nog tydligt för alla.

Aagård slår också till med ett slags trippelvolt i misstänkliggörande: Trots att jag enligt honom är konservativ, tar jag i texten inte upp att ett av Kulturrådets mål med sina bidrag är ”ett levande kulturarv”, och sådant brukar ju konservativa tycka är bra – Sverigedemokraterna tycker ju till exempel det. Vad som ska underförstås av denna associationskedja är nog tydligt för alla.

Det är inte bara skamlöst, det är fundamentalt oärligt. Jag tror till exempel inte att Martin Aagård på riktigt tror att jag är emot att rullstolsburna ska kunna besöka bibliotek. Jag tror faktiskt att det är svårt att hitta en enda människa som är emot det.

Så varför skriver han det då?

Kanske säger allt detta mest om Aagårds konstsyn och oförmåga att se bortom den: Det är så otänkbart för honom att man skulle kunna tycka att konst kan ha ett värde bortom politiken, att jag bara måste vara ute efter något annat än den fria konst jag påstår mig argumentera för.

Jag tror faktiskt att Martin Aagård har satt nytt rekord i ohederlig debatt.

Varpå han tar sig friheten att gissa vilt på vad det skulle kunna vara. 

Resultatet blir som om Martin Aagård hade tagit alla stereotypa åsikter han kan komma på om ”högern”, lagt dem i en burk, dragit upp dem slumpmässigt och klistrat ihop dem. Egentligen är det ovärdigt att ens behöva bemöta hans bisarra påståenden, men när det står i Aftonbladet att jag skulle vara mot bibliotekens tillgänglighet är det inte bara en ren lögn, det är dessutom emot allt jag står för både som skribent och privatperson. 

Jag tror faktiskt att Martin Aagård har satt nytt rekord i ohederlig debatt.

 

Therese Bohman är författare, kritiker och konstredaktör på Expressens kultursida.

 

Läs Therese Bohmans text om konstpolitiken i Sölvesborg här