Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fångar berättar om sina fängelsevistelser

Ur Hoda Afshars "Agonisties", 2021.
Foto: Hoda Afshar/Landskrona foto
Foto: Privat.

På Landskrona foto festival 2022 visas vittnesmål om både politiskt förtryck och ekologisk förstörelse.

Charlotte Wiberg påminns om den fotokonst som inte bara handlar om skönhet – utan om tankar, idéer och information.

RECENSION. Åt vilket håll blåser de politiska opinionsvindarna egentligen? 

Även om den högerreaktionära vinden är hyfsat stark i Sverige är det annorlunda inom konsten. Årets Documenta i Kassel hade fokus på den så kallade tredje världen och visade fram kollektivt arbete på klassiskt vänstermanér.

Något liknande kan ses i Landskrona foto festival 2022, Sveriges största festival med fotografiet i centrum. Även om fotograferna arbetar enskilt eller parvis tar de ofta hjälp av en grupp i gestaltningen. Här ses vittnesmål från många delar av världen; i första hand om politiskt förtryck men också av enskildas kroppar och ekologisk förstörelse.

Ur Tina Enghoffs och Kamille Nygårdhs ”Go sit in your cell and the cell will teach you everything”.
Foto: Tina Enghoff och Kamille Nygårdh//Landskrona foto

Festivalen består av ett trettiotal olika utställningar och inslag, både mer eller mindre traditionellt fotografi och annat material, installationer och multimediala verk. Hoda Afshar visar i ”Agonisties” svartvita porträtt som är inspirerade både av klassisk antik skulptur och kristna helgonbilder. De föreställer visselblåsare i verksamheter som vård av funktionsvarierade eller förvar av immigranter – visselblåsare som inte är skyddade utan tvärtom drabbats av förföljelse på grund av sitt engagemang.

Fotokonst måste inte handla om skönhet eller för den delen bara om bilder.

Längst tid tillbringar jag inne på gamla fängelset Citadellet, där Tina Enghoff och Kamille Nygårdh visar multimediala ”Go sit in your cell and the cell will teach you everything”. Där berättar fångar i Danmark och Norge om sina fängelsevistelser genom projektioner, fotografier och papper med texter som placerats i cellerna. I en tid då Sveriges näst största parti vill döpa om Kriminalvården till ”Straffverket” och utverka förnedringsstraff för barn är det en påminnelse om fångens faktiska mänsklighet.

Den som vill titta på vackra bilder kan åka över till Ven och se Elena Subars utställning ”Grandmothers on the edge of heaven/fragility”. Men fotokonst måste inte handla om skönhet eller för den delen bara om bilder. Den handlar också om tankar, idéer, information.


KONST

Landskrona foto festival 2022

Landskrona

Till 22/9


Charlotte Wiberg är kritiker på Expressens kultursida.Månens sällskap: I bröllopsvalsens virvlar

https://embed.podplay.com/manens-sallskap-1449/i-brollopsvalsens-virvlar-132994/light?platform=podplay

PODCAST. Om bröllopsfesten som alkemisk process. Och om att låta rörelsen vägleda tanken. En sökande podd från Expressen Kultur. Om samtidskultur, mytologi, religion och själva livsvillkoren för att vara människa. Med Eric Schüldt och Natalie Lantz.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.