Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En humorist med kreativ fantasi

KONST DAMIÁN ORTEGA Casino Malmö konsthall Till 25/9

En skulptur uppbyggd av 52 tortillas? Ja, det och mycket annat har Damián Ortega ställt fram i Malmös konsthall. Han är en av Mexikos mest framträdande samtidskonstnärer, och en humorist.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Att göra egna grejor behövs inte. Damián Ortega verkar i Marcel Duchamps anda och använder sig av vardagsföremål som han tar isär eller sätter ihop till skulpturer.

På Malmö konsthall kan man bland annat se en fullständigt demonterad folkvagnsbubbla sväva högt uppe i luften, "Cosmic thing" (2002). Delarna har expanderats, men de hänger på rätt plats. Varje del är synlig ända ner till skruvar och muttrar.

Skulpturen gjorde stor succé på Venedigbiennalen 2003. Verket ingår i Ortegas i "The Beetle Trilogy" ("Bubblantrilogin").

 

Denna ikoniska bilmodell, som inte längre tillverkas, kopplar ihop Mexikos historia med Ortegas egen. Det var i en Volkswagenbubbla han körde runt i Mexiko som ung. Färden avslutades i Puebla - en av de sista platser där denna bilmodell monterades. En filmsekvens skildrar när han och några vänner begraver bilen. Den ligger upp och ner, med hjulen i vädret, likt en stor skalbagge.

I "Bubblantrilogin" ingår också performanceverket "Moby Dick" (2004). På vernissagen förvandlas den vita folkan till en val. Bilen gasar, hjulen slirar och konstnären kämpar och drar i ett långt rep som han fäst runt bilen. Tvekampen ackompanjeras av ett rockband som spelar Led Zeppelins hårt rockande låt "Moby Dick".

Utställningen, som är Damián Ortegas första separatutställning i Sverige, präglas av en kreativ fantasi som visar att inget är riktigt vad det synes vara. Det skänker en skön känsla av osäkerhet.