Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är lite som om Corbusier fått en stroke

Installationsvy ”En tyst vår”.
Foto: Jean-Baptiste Béranger / Magasin III
Johan Zetterquist,”Make-out Tower – tower solution for flat cities” 2003, från utställningen ”En tyst vår vandrar genom lägenheten”.
Foto: Jean-Baptiste Béranger / Magasin III
Stefan Lindberg.
Foto: OLLE SPORRONG

Magasin III återöppnar med samlingsutställningen ”En tyst vår vandrar genom lägenheten”.

Stefan Lindberg fascineras över hur de stora iögonfallande verken skänker de små en ny mening.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Jag tillhör den generation som fick hjärnan utblåst av Moderna museets stora utställning ”Wounds” 1998. Det var gigantiska köttstycken, livrädda kanariefåglar och ett rum fullt med glödlampor som gav mig ett astmatiskt anfall. Minns att vi flydde ut i vintern och vettskrämt konstaterade att människan kommer att knulla och äta sig till döds. Men även att det finns någonting särskilt älskvärt med samlingsutställningar! En känsla som jag har bevarat. Så fullknökad med antikroppar efter covid 2.0 beger jag mig till Magasin III för att se deras ”En tyst vår vandrar genom lägenheten”. Himlen är stark och öppen, cirrusmolnen tar sats ut mot Ålands hav och någonting nytt har dött eller ska börja.

Och se: redan i första rummet stöter jag på en blast from the past. (Det är nästan som att springa in i ett gammalt ligg). Första gången jag såg Sam Taylor-Johnsons videoverk ”Brontosaurus” var 1998 på Nordiska museet, och jag minns att jag och min flickvän fick sätta oss ner för att palla kraften som strålade från den nakendansande mannen. Och jag tänker att så mycket mer krävs inte för att göra stor konst: en Hi8-kamera och en polare i slowmotion och Barbers ”Adagio för stråkar, Op. 11”. En tro på sitt uttryck och ett hjärta som inte är av sten.

Man vill liksom fylla dem med människa och starta om världen någonstans kring 1935!

På tal om samlingsutställningar. Är det inte märkligt hur mer flaskpostliknande ”småkonst” kan få nytt liv i skuggan av de stora, mer uppmärksamhetsknarkande verken. Dröj gärna vid Primus Mortimer Petterssons och Rune Hagbergs små skulpturer när ni besöker Magasin III. För utställningen är både finurligt och poetiskt sammansatt och verken hakar i varandra på de mest underfundiga sätt. Siobhán Hapaskas tumbleweed kommunicerar med den kalla vårvinden i Marijke van Warmerdams industriområdesfilm, och Johan Zetterquists pojkrumsutopiska hångeltorn ropar över djupen till Jockum Nordströms drömska arkitekturmodeller. Man vill liksom fylla dem med människa och starta om världen någonstans kring 1935! 

Installationsvy ”En tyst vår”.
Foto: Jean-Baptiste Béranger / Magasin III

Och det slår mig att det Nordströmverk som gett utställningen dess namn, ”En tyst vår vandrar genom lägenheten”, påminner om hur brorsorna och jag kritmålade våra träleksaker hemma i mexitegelvillan i Alingsås. Det är lite som om Corbusier fått en stroke och försöker fantisera sig tillbaka till den tid då hantverkskunnandet inte stod i vägen för framtidsdrömmarna. Ordet beckettskt kommer för mig. Just det. Corbusier har fått en hjärnblödning och ringer ett telefonnummer han hittar på en lapp i sin ateljé. Han vet inte till vem det är, men efter arton signaler svarar någon ”Beckett” i andra änden och ett prövande samtal om modernismens döda drömmar inleds. Ganska vackert faktiskt.


KONST

En tyst vår vandrar genom lägenheten

Magasin III, Stockholm

Till 31/12


Av Stefan Lindberg

Stefan Lindberg är författare och medarbetare på Expressens kultursida.Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=83771&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil.