Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barnens utsatthet blir estetiserad i en bok om autism

Ur "När allt förändrades", bilden är beskuren.
Foto: Anna Clarén.
Ur "När allt förändrades", bilden är beskuren.
Foto: Anna Clarén.
Foto: Anna Clarén.

Fotografen Anna Clarén har skapat en bok om livet med en autistisk son.

Gunilla Brodrej läser "När allt förändrades".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KONST | RECENSION. På sociala medier ser jag en liten pojke på en skakig mobilfilm. Han är ledsen och ropar på sin styvpappa. Vi som ser detta vet att den han ropar på nyligen tog livet av sig. Vi vet mer än han fast vi inte är med i den här familjen. Det är hjärtskärande. Och det är upprörande att jag ser detta, att hans sorg och förvirring inte bara beskådas av mig utan antagligen av miljontals ögon. 


LÄS MER – Ebba Busch Thor visar upp en okänslig sida på Instagram


Jag ser det samma dag som jag läser "När allt förändrades" av fotografen och Anna Clarén, en laddad fotoberättelse om hur en familj förändras när det tredje barnet kommer, och har autism.

Grå vävd pärm, pojken på en bild på framsidan. Han ser ut som två år. Står och tittar in i en spegel. Man ser den mjuka ryggen, de små skulderbladen, den lilla hjässan med hår som ännu är så mjukt. Som min son i den åldern. Han och hans syskon syns på flera bilder i boken, blottade i sårbara situationer. Bilderna är dova och vackra, men boken har en otäck underström.

Clarén visar död

Pojken med näsblod, på hallgolvet, med utslag över hela huvudet, bakifrån ensam vid ett bord, på badkarsbotten. En död fågel, en död katt, sniglar som parar sig, och pojken som gråter på golvet. Clarén visar tillkortakommanden, förgänglighet och död och ja det är viktigt att berätta om det svåra, men samtidigt både kallt och skoningslöst mot barnen på bilderna. Deras utsatthet är esteticerad på ett sätt som gör mig illa till mods.

"När allt förändrades" heter boken och titeln syftar på hur livet förändras när ingenting är "normalt" längre. För vem? För "pojken i bubblan" som han kallas? Perspektivet är de vuxnas. 

Texten är gles, och bitvis brutalt uppriktig. Stämningen är sval, det luktar jord och regn, död. 

“Mannen: Det vore mindre sorgligt om han dog”.

Ja, det står verkligen så. Mindre sorgligt om han dog.

Kanske är Clarén fullt medveten om den sorts kränkning som en sån här skildring av sina egna barn är. I boken finns i alla fall en bild som jag tycker särskilt mycket om, det är den där pojken i bubblan ger mamma fingret. 


Konst

Anna Clarén

När allt förändrades

Bokförlaget Max Ström

Gunilla Brodrej är kritiker på Expressens kultursida.

Läs fler texter här.