Kommentar/Tony Ernst: En Zlatans utlänning

Publicerad
Uppdaterad
Man har gjort Zlatan Ibrahimovic orätt.
Ingen annan idrottsstjärna före Zlatan har fått så mycket skit för så lite. Att inte vilja bli intervjuad jämt och ständigt är fullkomligt otänkbart, närmast likställt med högförräderi. På SVT använde man för några veckor sedan flera minuter med dold kamera för en ytterst grumlig soppa som kulminerade i att Pelle Nyström tog ära och heder av Zlatan och nedlåtande kallade honom "snorvalp". Än värre är det på de svenska dagstidningarnas sport- redaktioner. Och otäckast av dem alla är Svenska Dagbladets Jan Majlard, en man som gjort det till sin livsuppgift att förfölja Zlatan. Hade han inte varit uppburen journalist så hade vi kallat honom stalker och rättegången hade utdömt besöksförbud. Majlard tycker bland annat att Ibrahimovic ska "lära sig kontrollera sina våldsamma aggressioner", sluta med sina "huliganfasoner" och jämför honom med den våldtäktsdömde boxaren Mike Tyson. Där Fredrik Ljungberg får epitet som "explosiv", "offervillig" och "hallänning" ratas Ibrahimovic för sitt "uttryckslösa, arroganta sätt", "kolsvarta blick" och för att han "gärna vill slå tillbaka". I veckan som gick kulminerade Majlards Zlatan-fobi när han, på landslagets presskonferens, inte fick önskat svar av Zlatan om Juventus. Då reste sig Jan Majlard upp och gick. I krönikan dagen efter skrek Majlard om "blågul censur". Vi lever i ett sanktionerat segregerat samhälle. "Så gör man inte i ett svenskt landslag", skriver Jan Majlard när Ibrahimovic stjäl straffen från Källström. När han i själva verket menar: "Försvinn, jävla utlänning".
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag