Kommentar/Per Andersson: Flopphögern

Publicerad
Uppdaterad
I Popvänstern klär den unga högern av sig själv.
Pelikan var fullsatt i går kväll. Jaha, och? Jo, men den klassiska söderkrogen var fullsatt av folk som står på Timbros mailinglista: moderatanhängare, högerlobbyister, ungdom från näringslivets intelligentia, och - en sån som jag. Bartendern haffade ett par storögda stammisar redan i dörren: - Är ni från Timbro? - Nä. - Lessen. Det är abonnerat i kväll. - Va? Till mig sa samtidigt en borgerlig ledarskribent, i trängseln vid bardisken: - Shit. Det här är ju en riktig floorfiller. Jo: The Event. En slätrakad, ung timbropenna vid namn Erik Zsiga har alltså skrivit en bok som heter Popvänstern där han går till storms mot, tja, popvänstern. Det vill säga det fenomen att så många medialt och opinionsmässigt framgångsrika personer håller till vänster. Känsligt ämne för en som håller till höger, eller hur? Det första jag tänker är: fan vad den svenska borgerligheten är långsint. Palme död sen snart 20 år. Marknadsliberala värderingar etablerade världen över sedan nästan lika länge. Sverige är med i EU och samarbetet med Nato under kalla kriget är avslöjat. Och fortfarande kan borgerliga talanger förslösa sin ungdom på att sitta och gnälla över att såssarna kväver dem. "Hegemoni" hit och dit. "Problemformuleringsprivilegium", herrejesus. Fan. Väx upp. Gör ett allvarligt försök. Så plötsligt säger Erik Zsiga, på en fråga från den jätterolige konferencieren David Batra om varför högern inte har samma medvind: - På nåt sätt har kanske faktiskt vänstern varit bättre på att stå på de fattigas och förtrycktas sida. En glimt av den moderna högern, sedd från dess vackraste sida. Målet är för unga borgare inte att gynna de redan rika. Målet är att skapa ett bättre samhälle för alla. De lyckas bara inte göra sig begripliga. Vem vet att den moderna borgerligheten vill stå på de förtrycktas sida?
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag