Kommentar: Vad har du i fickan, Jan?

Publicerad
Uppdaterad

Samma dag som

reportageboken Pol Pots leende dunsar ned på hallmattan läser jag i den högerkristna blaskan Världen idag att Jan Myrdal skrivit på ett upprop mot homoäktenskap.
[Det är ett intressant sammanträffande. Peter Fröberg Idlings reportage är en vidräkning med den moraliska härdsmälta som den svenska bokstavsvänstern - med Myrdal i spetsen - gav prov på efter den obligatoriska studieresan 1978 till Pol Pots diktatur. Kambodja framhölls som ett föredöme, folkmordet och fattigdomen fanns över huvud taget inte.

I dag är revolutionären

Myrdal i stället den svenska reaktionära kristenhetens springpojke. Världen idag är nämligen en tidning som sätter citationstecken kring begreppet hatbrott när hbt-personer fått på trynet, antyder att bögar ofta är pedofiler och misstänkliggör Sveriges Radios producent Peter Öhlén som huvudansvarig för Ring P1:s programledare Täppas Fogelbergs direktsända utspel mot tidningen häromsistens. Myrdal tvår dock sina händer och säger att han inte har något emot hbt-personer. - Men vad det handlar om nu är att göra homosexualitet (bisexualitet, transsexualitet) till norm, säger Myrdal till tidningen. - Det är fel. Det är därtill direkt socialt och individuellt skadligt. Sin vana trogen undviker Myrdal att granska sina egna argument.

Homoäktenskap innebär

inte att hbt-personer upphöjs till samhällsnorm, bara att de, i egenskap av skattebetalare, får samma tillgång till kyrka och juridisk trygghet som sina heteropolare. Ingen kommer därför att tvinga Myrdal att gifta sig med en man. Och vad menar egentligen Myrdal med att homoäktenskap är "direkt socialt och individuellt skadligt"? Att vi hbt-personer utgör en fara för såväl oss själva som samhället? Pol Pot då, bögarna i dag. Ingen kan med sådan konsekvens surfa på de grumliga vattnen som Jan Myrdal.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag