Julian Assange. Foto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPEJulian Assange. Foto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Julian Assange. Foto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Edward Snowden. Foto: Glenn Greenwald And Laura Poitras / AP THE GUARDIANEdward Snowden. Foto: Glenn Greenwald And Laura Poitras / AP THE GUARDIAN
Edward Snowden. Foto: Glenn Greenwald And Laura Poitras / AP THE GUARDIAN
Nils Funcke. Foto: Ylwa YngvessonNils Funcke. Foto: Ylwa Yngvesson
Nils Funcke. Foto: Ylwa Yngvesson

Kom hit Assange – för yttrandefrihetens skull

Publicerad

Wikileaksgrundaren Julian Assange har suttit på Ecuadors ambassad i London sedan 2012.

Nils Funcke skriver om vad Julian Assange kan göra för yttrandefriheten – i Sverige.

I London förtvinar Julian Assange i sitt eget Guantánamo. Han kan återta sin frihet genom att riskera den och komma till Sverige. För Julian Assange som individ är alternativet till att ta strid att gå under och bli ihågkommen som trolig ”våldtäktsman” och inte som avslöjare av maktmissbruk och krigsförbrytelser. Utgången är inte given men ser man historiskt har utmaningar och offer på sikt gagnat yttrandefriheten. IB-affären ledde till fängelsedomar men också till att yttrandefrihetsregleringen stärktes.

Sannolikt skulle USA efter avslutad process, där Assange rentvåtts från anklagelsen om våldtäkt eller sonat sitt brott, kräva honom utlämnad. För utlämnande krävs att brottet som den utländska makten åberopar för utlämnandet också är ett brott i Sverige.

 

LÄS MER: Snowdens försvar för Assange stinker

Assange och Snowden

Det Julian Assange har gemensamt med Edward Snowden är att han lämnat uppgifter till bland annat The Guardian och andra medier som här i Sverige skulle fallit in under tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen. En prövning om utlämnande ska därför göras mot intentionerna i och bestämmelserna i dessa grundlagar, bland annat vad gäller anskaffarfriheten och meddelarfriheten. Utgången är inte given. Inte minst eftersom regeringen har sista ordet och då kan andra hänsyn än de yttrandefrihetsrättsliga spela in.

Alla framstötar från andra stater om rättsligt bistånd, som förhör, konfiskationer, husrannsakan eller utlämnande, där fallen berört yttrandefrihetsgrundlagarna har avslagits. Hittills, kan tillägga, för skyddet har sänkts och i nästa vecka kommer ytterligare förslag för att Sverige lättare ska kunna bistå andra länder med rättslig hjälp även inom den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

 

LÄS MER: Så bra är Julian Assanges memoarer

Assange blir utlämnad

I värsta fall blir Assange utlämnad till USA för långdragna juridiska processer där yttrandefrihetsintresset och konstitutionen kommer att ställas mot säkerhetsintresset. Men inget är förutsebart och inget kommer att gå enligt schema. Alternativet till att ta strid för yttrandefriheten är fortsatt isolering och frihetsberövande utan en bortre gräns. Det kommer att gå enligt schema. Något som president Obama, CIA, Hillary Clinton och kanske även Donald den trumpne säkerligen inte har något emot.

 

Nils Funcke

Kulturen@expressen.se

Nils Funcke är tryck- och yttrandefrihetsexpert.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag