Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kom hit Assange – för yttrandefrihetens skull

Julian Assange.
Foto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Edward Snowden.
Foto: Glenn Greenwald And Laura Poitras / AP THE GUARDIAN
Nils Funcke.
Foto: Ylwa Yngvesson

Wikileaksgrundaren Julian Assange har suttit på Ecuadors ambassad i London sedan 2012.

Nils Funcke skriver om vad Julian Assange kan göra för yttrandefriheten – i Sverige.

I London förtvinar Julian Assange i sitt eget Guantánamo. Han kan återta sin frihet genom att riskera den och komma till Sverige. För Julian Assange som individ är alternativet till att ta strid att gå under och bli ihågkommen som trolig ”våldtäktsman” och inte som avslöjare av maktmissbruk och krigsförbrytelser. Utgången är inte given men ser man historiskt har utmaningar och offer på sikt gagnat yttrandefriheten. IB-affären ledde till fängelsedomar men också till att yttrandefrihetsregleringen stärktes.

Sannolikt skulle USA efter avslutad process, där Assange rentvåtts från anklagelsen om våldtäkt eller sonat sitt brott, kräva honom utlämnad. För utlämnande krävs att brottet som den utländska makten åberopar för utlämnandet också är ett brott i Sverige.


LÄS MER: Snowdens försvar för Assange stinker

Assange och Snowden

Det Julian Assange har gemensamt med Edward Snowden är att han lämnat uppgifter till bland annat The Guardian och andra medier som här i Sverige skulle fallit in under tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen. En prövning om utlämnande ska därför göras mot intentionerna i och bestämmelserna i dessa grundlagar, bland annat vad gäller anskaffarfriheten och meddelarfriheten. Utgången är inte given. Inte minst eftersom regeringen har sista ordet och då kan andra hänsyn än de yttrandefrihetsrättsliga spela in.

Alla framstötar från andra stater om rättsligt bistånd, som förhör, konfiskationer, husrannsakan eller utlämnande, där fallen berört yttrandefrihetsgrundlagarna har avslagits. Hittills, kan tillägga, för skyddet har sänkts och i nästa vecka kommer ytterligare förslag för att Sverige lättare ska kunna bistå andra länder med rättslig hjälp även inom den grundlagsskyddade yttrandefriheten.


LÄS MER: Så bra är Julian Assanges memoarer

Assange blir utlämnad

I värsta fall blir Assange utlämnad till USA för långdragna juridiska processer där yttrandefrihetsintresset och konstitutionen kommer att ställas mot säkerhetsintresset. Men inget är förutsebart och inget kommer att gå enligt schema. Alternativet till att ta strid för yttrandefriheten är fortsatt isolering och frihetsberövande utan en bortre gräns. Det kommer att gå enligt schema. Något som president Obama, CIA, Hillary Clinton och kanske även Donald den trumpne säkerligen inte har något emot.


Nils Funcke

Kulturen@expressen.se

Nils Funcke är tryck- och yttrandefrihetsexpert.


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Fallet Assange

• Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin utevaro.

• Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

• Svenska åklagare fortsatte att trycka på för att Assange skulle komma till Sverige för att höras här. Assange har vägrat med motiveringen att han är rädd att Sverige ska överlämna honom till USA.

• I mars förra året bytte åklagarna fot och gick med på att förhören skulle hållas i London. Rättsliga hinder mellan Ecuador och Sverige har dock hindrat detta tills länderna ingick ett avtal om rättshjälp i december 2015.

• I augusti samma år preskriberades ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

• Assange är ännu inte hörd.

TT

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.