Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Espmark och Englund gör comeback!

Ankan
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är lätt att tappa kollen på Svenska Akademiens kris. Med Ankans högst subjektiva värdeskala kan vi regelbundet mäta av situationen för De Aderton, timme för timme, år för år!

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SATIR | ANKAN. Krisen i Svenska Akademien tycks aldrig ta slut, med ständigt nya avhopp, inval, medieutspel och kungliga ingripanden.

För att få en daglig uppdatering på svängningarna har Ankan skapat Akademetern, ett verktyg för dig som snabbt vill få koll på De Adertons dagsform. 

Dagens Akademeter:

Akademetern den 10/1 2019.

Härliga tider! Exakt tre veckor efter invalen av Jila Mossaed, Eric Runesson och Mats Malm meddelar nu avhopparna Kjell Espmark och Peter Englund att de återvänder till Svenska Akademien! Därmed består Akademien nu (om vi räknar rätt i den församling som ibland känns lika lätt att hålla koll på som en ovanligt kaotisk samling reflexvästklädda förskolebarn på en morgonbuss på väg till Naturhistoriska) av 14 aktiva ledamöter, 12 män och 2 kvinnor, och bör rimligen ha de förutsättningar som krävs för att på sikt bli komplett.

Att Katarina Frostensons sorti nu verkar ha blivit en rent monetär fråga bidrar förstås till den ljusa (eller mörka, om man råkar heta Lena Andersson) bilden av en akademi på väg att resa sig ur spillrorna. 

Pilen pekar nu på en glad och nöjd Horace Engdahl – men frågan är hur munter han är, egentligen, när det nu ser ut som om Danius-falangen är på väg att gå segrande ur striden. När väl Sara Danius själv återvänder – talar vi timmar, dagar, veckor? – är Nobelpriset hursomhelst hemma och Akademetern går i graven.

 

ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan tidigt 1990-tal. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin och Nour El Refai.