Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Exit Svenungsson – Akademetern dippar!

Ankan
Professor Jayne Svenungsson. Foto: KENNET RUONA / CTR

Det är lätt att tappa kollen på Svenska Akademiens kris. Med Ankans högst subjektiva värdeskala kan vi regelbundet mäta av situationen för De Aderton, timme för timme, år för år!

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SATIR | ANKAN. Krisen i Svenska Akademien tycks aldrig ta slut, med ständigt nya avhopp, inval, medieutspel och kungliga ingripanden.

För att få en daglig uppdatering på svängningarna har Ankan skapat Akademetern, ett verktyg för dig som snabbt vill få koll på De Adertons dagsform. 

Dagens Akademeter:

Akademetern för den 8 november 2018.

Länge såg det ut att stabilisera sig. Invalen av Jila Mossaed och Eric Runesson tolkades som ett tecken på att Akademien hade börjat bygga en stege ut ur den djupa grop i vilken man befunnit sig alltsedan DN:s avslöjande för snart ett år sedan, den 21 november 2017. Sen kom den tämligen anonyme Mats Malm, något som var misstänkt likt ett slags internrekrytering, samt det för alla parter genanta försöken att locka över Niklas "Kvart-i-fem-ragget" Rådström till sällskapet.

Så kom i går beskedet om att Jayne Svenungsson efter mindre än ett år som ledamot lämnar det sjunkande (läckande? kantrande? roderlösa? på Vasamuseet utställda?) skeppet. Därmed återstår en gammal, gubbig och katastrofalt okarismatisk samling, där den yngste i sällskapet är 58-åringen Tomas Riad – tillika den ende individ i gruppen som ännu inte har uppnått svensk pensionsålder. Med en medelålder på 79 (du läste rätt, sjuttionio) år skulle Svenska Akademien kunna vara föremål för en ny roman av Nikanor Teratologen, kanske med titeln "Äldreomsorgen i Inre Gamla Stan"?

Lägg därtill ett totalt dödläge i relationen till Katarina Frostenson, där det nu vankas en "utredning" efter att försöken att få poeten att lämna sin stol frivilligt har strandat, och Akademetern kan inte annat än dippa neråt, någonstans i skarven mellan en glad Lena Andersson och en mycket bekymrad Sara Danius.

Stegen upp ur gropen knakar. Och under den gapar avgrunden bottenlös.

 

ANKAN

Satirspalten Ankan har funnits på Expressens kultursidor sedan tidigt 1990-tal. Sedan 2011 delar också Expressen ut Ankan – Sveriges enda satirpris. Bland pristagarna syns bland andra Özz Nûjen, Liv Strömquist, Henrik Dorsin och Nour El Refai.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!