Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knausgårds nya: Mystik - eller ett misslyckande?

Karl Ove Knausgård.
Foto: Thomas Wågström / Oktober forlag
Daniel Sjölin och Eric Schüldt har olika åsikt om ”Morgonstjärnan”.
Foto: OLLE SPORRONG

Är Karl Ove Knausgård vår tids store mystiker eller är hans senaste roman ett ytligt misslyckande? 

I veckans ”Två män i en podd” blir motsättningen hård när Daniel Sjölin sågar och Eric Schüldt hyllar ”Morgonstjärnan”. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. Daniel Sjölin menar att det som är styrkan i serien ”Min Kamp”, varseblivning och närvaro, är en svaghet i ”Morgonstjärnan”.

– Romanen är ett osmält misslyckande. Alla romanfigurerna går omkring med Knausgårds huvud trätt över sig, de låter likadant, säger Daniel Sjölin.

Eric Schüldt håller inte med, han tycker att Daniel Sjölin bara tittar på detaljerna utan att se helheten. 

– Knausgård är en egen era. Han visar att äntligen tar vår tids inre tomhet slut, menar Eric Schüldt och framhåller att romanen handlar om att vi alla är andligt döda och att de döda som faktiskt figurerar i boken, står för uppvaknande. Men Daniel Sjölin tycker det är skåpmat och outfört.

Alla romanfigurerna går omkring med Knausgårds huvud trätt över sig, de låter likadant.

– Det där är John Ajvide Lindqvist bättre på. Det här idéstoffet håller gymnasienivå, säger Daniel Sjölin. Men Eric Schüldt tycker snarare att det är Daniel Sjölin som inte ens håller gymnasienivå i sina resonemang. 

Och här vidtar en pajkastning mellan herrarna som snarare kanske håller sandlådenivå. Inte blir det bättre när de försöker enas om hur romanen slutar.

– Essän i slutet gav mig åtminstone tanken att boken är ett grundskott mot kristendomen, som jagat bort halvgudar och gränszoner och låtit döden bli abstrakt, säger Daniel Sjölin.

– Du fick alltså bara en enda tanke av boken, säger Eric Schüldt och lägger till: 

– Och den tanken är fel.

https://embed.radioplay.io?id=83138&country_iso=se

Sagt om ”Två män i en podd”

Tv-profilen Lotta Lundgren: Tycker att Daniel Sjölin är Sveriges bästa och roligaste människa just nu. Rekommenderar starkt hans och Eric Schüldts utmärkta ”Två män i en podd”

• Sara Ödmark på Tv-dags: Dynamiken mellan Eric Schüldt och Daniel Sjölin är trollbindande.

• Alexander Dominici i SvD Kultur: Navelskådande? Definitivt! Men det här är också ett brutalt ärligt och bitvis smärtsamt samtal om pretentioner och det manliga konstnärsegot.