Knausgård: Varför är Sverige så fyllt av hat?

Efter den senaste veckans kulturdebatt om manliga författares dragning till unga tjejer: Nu svarar Karl Ove Knausgård, 46, på kritiken i Dagens Nyheter.
Foto: Sanna Dolck

Efter den senaste veckans kulturdebatt om manliga författares dragning till unga tjejer: Nu svarar Karl Ove Knausgård, 46, på kritiken i Dagens Nyheter.

"Varför är Sverige så fyllt av hat och rädsla? Varför är alla så tysta?", skriver författaren – och går till angrepp mot debattklimatet i Sverige.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

De senaste dagarna har en ny debatt rasat på landets kultursidor. Det efter att litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström ifrågasatt vissa manliga författares syn på unga kvinnor som sexobjekt i DN. Författarna som ifrågasattes i texten var Stig Larsson och Karl Ove Knausgård.

"Är det okej för alla män att pådyvlas den här biohannedriften? Och finns det ingen förälder därute som vill skydda sin trettonåring?" skrev hon bland annat.

Sen dess har flera turer tagits i frågan, inte minst på Expressens kultursida där Victor Malm ifrågasatt Witt-Brattströms trovärdighet, fått ett svar av henne, och därefter har svarat igen.

Först nu kommer ett svar av en av de författare som nämndes av Ebba Witt-Brattström i ursprungstexten: Nämligen Karl Ove Knausgård.

Kallar Löfven för "cyklopernas statsminister"

"De enögda svenskarna anklagar mig för att vara kvinnohatare och litterär pedofil. Jag beskrivs som om jag vore kriminell, men har bara skrivit en roman. Varför är Sverige så fyllt av hat och rädsla? Varför är alla så tysta?", skriver den norske författaren i DN – där han går till hårt angrepp mot debattklimatet i Sverige, ett land han kallar för "cyklopernas land".

Karl Ove Knausgård, författaren bakom den hyllade, kritiserade och självbiografiska romansviten "Min Kamp", skriver vidare om Stefan Löfven, som han kallar "cyklopernas statsminister":

"Cyklopernas stats­minister kallade för inte länge sedan ett legitimt parti, invalt i riksdagen, för ett nyfascistiskt parti. Alla vet att det inte stämmer, men det spelar ingen roll för om de har en annan åsikt i en känslig fråga, så är de fascister. I vilket annat land som helst hade det ansetts vara en skandal. Men inte hos cykloperna, där det är ett rimligt påstående", skriver han i DN.

Knausgård skriver att det är så det fungerar i "cyklopernas land" Sverige. Han skriver att "cykloperna" blir arga och kastar stenar på sådant de inte gillar eller förstår.

Knausgård: Inget märkligt att kallas pedofil

Avslutningsvis skriver han att kultursidorna i svenska tidningar är litteraturfientliga. Moralen står över litteraturen och ideologin över moralen, skriver Karl Ove Knausgård.

Vidare skriver han att man aldrig ser en författare stå för något eget i Sverige, eller för den delen riskera något i offentligheten – och att han efter Ebba Witt-Brattströms artikel bara väntar på att hans barn ska fråga vad en pedofil är.

"Att bli kallad pedofil i cyklopernas största morgontidning är ingen trevlig upplevelse. Jag har fyra barn, de äldsta har börjat läsa tidningen, och jag bara väntar på frågan 'Pappa, vad är pedofili? Varför säger hon att du är pedofil?' Detta är ingen fiktion. Jag som skriver detta är en verklig människa, och mina barn är verkliga."