Efter den senaste veckans kulturdebatt om manliga författares dragning till unga tjejer: Nu svarar Karl Ove Knausgård, 46, på kritiken i Dagens Nyheter. Foto: Sanna Dolck
Efter den senaste veckans kulturdebatt om manliga författares dragning till unga tjejer: Nu svarar Karl Ove Knausgård, 46, på kritiken i Dagens Nyheter. Foto: Sanna Dolck

Knausgård: Varför är Sverige så fyllt av hat?

Publicerad

Efter den senaste veckans kulturdebatt om manliga författares dragning till unga tjejer: Nu svarar Karl Ove Knausgård, 46, på kritiken i Dagens Nyheter.

"Varför är Sverige så fyllt av hat och rädsla? Varför är alla så tysta?", skriver författaren – och går till angrepp mot debattklimatet i Sverige.

De senaste dagarna har en ny debatt rasat på landets kultursidor. Det efter att litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström ifrågasatt vissa manliga författares syn på unga kvinnor som sexobjekt i DN. Författarna som ifrågasattes i texten var Stig Larsson och Karl Ove Knausgård.

"Är det okej för alla män att pådyvlas den här biohannedriften? Och finns det ingen förälder därute som vill skydda sin trettonåring?" skrev hon bland annat.

Sen dess har flera turer tagits i frågan, inte minst på Expressens kultursida där Victor Malm ifrågasatt Witt-Brattströms trovärdighet, fått ett svar av henne, och därefter har svarat igen.

Först nu kommer ett svar av en av de författare som nämndes av Ebba Witt-Brattström i ursprungstexten: Nämligen Karl Ove Knausgård.

Kallar Löfven för "cyklopernas statsminister"

"De enögda svenskarna anklagar mig för att vara kvinnohatare och litterär pedofil. Jag beskrivs som om jag vore kriminell, men har bara skrivit en roman. Varför är Sverige så fyllt av hat och rädsla? Varför är alla så tysta?", skriver den norske författaren i DN – där han går till hårt angrepp mot debattklimatet i Sverige, ett land han kallar för "cyklopernas land".

Karl Ove Knausgård, författaren bakom den hyllade, kritiserade och självbiografiska romansviten "Min Kamp", skriver vidare om Stefan Löfven, som han kallar "cyklopernas statsminister":

"Cyklopernas stats­minister kallade för inte länge sedan ett legitimt parti, invalt i riksdagen, för ett nyfascistiskt parti. Alla vet att det inte stämmer, men det spelar ingen roll för om de har en annan åsikt i en känslig fråga, så är de fascister. I vilket annat land som helst hade det ansetts vara en skandal. Men inte hos cykloperna, där det är ett rimligt påstående", skriver han i DN.

Knausgård skriver att det är så det fungerar i "cyklopernas land" Sverige. Han skriver att "cykloperna" blir arga och kastar stenar på sådant de inte gillar eller förstår.

Knausgård: Inget märkligt att kallas pedofil

Avslutningsvis skriver han att kultursidorna i svenska tidningar är litteraturfientliga. Moralen står över litteraturen och ideologin över moralen, skriver Karl Ove Knausgård.

Vidare skriver han att man aldrig ser en författare stå för något eget i Sverige, eller för den delen riskera något i offentligheten – och att han efter Ebba Witt-Brattströms artikel bara väntar på att hans barn ska fråga vad en pedofil är.

"Att bli kallad pedofil i cyklopernas största morgontidning är ingen trevlig upplevelse. Jag har fyra barn, de äldsta har börjat läsa tidningen, och jag bara väntar på frågan 'Pappa, vad är pedofili? Varför säger hon att du är pedofil?' Detta är ingen fiktion. Jag som skriver detta är en verklig människa, och mina barn är verkliga."

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag