Jonas Gardell tycker att Karl Ove Knausgård försvarar Sverigedemokraterna. Foto: Robban Andersson
Jonas Gardell tycker att Karl Ove Knausgård försvarar Sverigedemokraterna. Foto: Robban Andersson

"Knausgård kommer från de halvslaka snorklarnas land"

Publicerad

I en lång artikel i DN utmålar Karl Ove Knausgård Sverige som "cyklopernas land".

Jonas Gardell läser ett självömkande och djupt oroväckande försvar för högerextrema krafter.

Karl Ove Knausgård beskriver i en lång debattartikel i DN (20/5) Sverige som Cyklopernas land.

Jag känner en lätt desperation växa när jag läser. Ånej, inte ännu en sårad vit heterosexuell man, tänker jag. Jag tänker att jag vill ringa Knausgård och skrika i luren: ”Herregud, vi har redan massor av män i Sverige som det är väldigt synd om! Vi måste inte importera en till från Norge!”

För er som inte orkar läsa hela artikeln – den är ohämmat lång, det är som om DN aldrig känt till att vi måste rädda regnskog och spara papper i det här landet – går den alltså ut på att Sverige är ett skitland för att Ebba Witt-Brattström har angripit Knausgård i en annan artikel i samma DN.

Sverige är Cyklopernas land.

Författaren Karl Ove Knausgård.Foto: Sanna Dolck

Själv kommer Knausgård uppenbarligen inte från Cyklopernas utan från Snorklarnas land. De evigt halvslaka snorklarnas självupptagna ständigt snorkelmätande land. Det är helt enkelt ofantligt synd om Knausgård.

Någon sa till mig, ”men Jonas, du fick ju ta massa skit i exempelvis burkadrev-debatten, Knausgård sätter ju ändå punkten på ett snävt debattklimat i Sverige”. Jag genmälte: han sätter inte punkten på ett snävt debattklimat när han sätter sig själv och hur sårad han är i centrum. Det blir bara ännu en lone riders kamp mot ”makten”.

När jag svarar på kritik försöker jag bortse från min egen person och förklara hur jag tänker i den sakfråga det gäller. På det sättet svarade jag i burka-debatten för något år sen.

 

I övrigt är min linje att ta skit. Att inte gå i svaromål varje gång nån tycker jag är dålig eller dum i huvudet.

Problemet med de heterosexuella vita männen är att de aldrig fått lära sig att ta smällar. Att ta skit.

Därför tjuter de högt när de blir slagna.

Och kräver utrymme.

Massor av utrymme.

Spaltmeter med utrymme för sin kränkthet och sin sorg.

Kvinnor och bögar och transpersoner har inte tid att tycka synd om oss själva.

Vi har en kamp att föra.

Till skillnad från andra som mest har en kamp att sälja.

Knausgård gnäller om att han kallas pedofil och snart kan hans barn faktiskt läsa, vad ska de tro? Men älskade lilla gubben, är verkligen det första dina barn kommer läsa litteraturprofessor Brattströms artiklar på kultursidan?

Skärp dig!

"Han kallar SD för ett 'legitimt' parti."Foto: Emil Nordin

 

Men allt detta hade jag med glädje ignorerat om det inte hade varit för att Knausgård plötsligt och utan förvarning försvarar Sverigedemokraterna som ingen annan till skyarna hyllad kulturpersonlighet gjort i landet förut.

Han kallar SD för ett ”legitimt” parti, han hånar Stefan Löfven för att Löfven kallar partiet nyfascistiskt, han påstår dessutom att ”alla vet att det inte stämmer” men att ingen vågar säga ifrån. Att i varje annat land hade det varit en skandal men i Sverige vågar vi inte se verkligheten så som den är, som de gör i exempelvis Danmark.

Lite senare i den långa texten skriver han att cykloperna aldrig är ”så arga som när de pratar om kön eller invandring”, och att Sverige tystar ner all sådan debatt, vilket är ganska exakt den legend som SD försöker frammana.

 

Sanningen är att vi väl inte gjort mycket annat sista året än att prata invandring, där fientliga tongångar har blivit alltmer normaliserade.

Jag förstår det inte bättre än att Knausgård här försvarar den högerextremistiska rörelse som vuxit fram i Europa de sista decennierna.

Och nu blir vår snorklande vän direkt obehaglig.

Sen får han bära folkdräkt på 17 maj så mycket han vill.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag