Författaren Karl Ove Knausgård. Foto: André Løyning
Författaren Karl Ove Knausgård. Foto: André Løyning

Knausgård: Kanske skriver om Ryssland

Publicerad

Glöm Norge – Karl Ove Knausgårds nästa bok kan utspela sig i Ryssland.

Författaren ger en fingervisning om sina framtidsplaner i The Guardian.

Inför släppet av den femte delen i Karl Ove Knausgårds romansvit "Min kamp" i Storbritannien, skriver författaren en lång text i The Guardian om verkets uppkomst. Han berättar om hur påverkad han blev när han läste Ivan Turgenjevs novellsamling "En jägares dagbok" direkt efter Leo Tolstojs mastodontverk "Krig och fred", och hur det fick honom att börja skriva mer självutlämnande.

– Jag ville inte skriva om en far och en son, jag ville skriva om min pappa och om mig själv. (...) Så efter tio års försök satte jag mig ner och skrev några sidor om något som hade hänt mig, något som jag skämdes så mycket över att jag aldrig har berättat om det för någon, skriver Karl Ove Knausgård i The Guardian.

"Själadödande"

Han fortsätter med att beskriva den numera nästan obligatoriska turbulensen som följt på de olika boksläppen. Bland annat försökte Karl Ove Knausgårds pappas familj få den första delen i serien stoppad – något som ledde till en intensiv mediebevakning i Norge:

– Det var ironiskt. Det jag hade skrivit var mina tankar och känslor, det mest privata i en människas liv, och så blev de uthängda i medierna, den mest ytliga av världar.

Mot slutet av texten skriver han att arbetet med att marknadsföra boksviten har varit "själadödande", och att han aldrig kommer göra något liknande igen.

– Nu tänker jag skriva något helt annorlunda. Jag kanske till och med besöker byarna i Ryssland för att vad de senaste 160 åren har gjort med verkligheten sedan Turgenjev vandrade runt med sitt gevär, avslutar han texten i The Guardian.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag