Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knäfallet för en mecenat

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

På H.C. Andersens tid hade Marknaden ännu inte tagit över på bokmarknaden, författare fick ingen royalty, blev man inte biskop var det svårt att livnära sig; Andersen själv åkte länge omkring bland danska gods och herresäten och fick fri kost och logi på villkor att han läste sagor för barnen. Han hatade ungjävlarna.
Så gick tiden, och på gamla dar blev det mer Marknad och han slapp vara beroende av mecenater och grevar och avskyvärda barn.
I en jättelikt uppslagen tresidig artikel i Dagens Nyheter (”Miljardär vill satsa på kulturen”) ges den danske finansmannen Fritz Schur en devot hyllning, lite rekord i svensk press i genren rövslickeri. Hans goda kontakter med det danska kungahuset, den borgeliga regeringen, hans intresse för design, vin, segling och Asger Jorn fastnaglas omsorgsfullt om än något komiskt.
Men man läser och läser och läser för att komma fram till det viktiga. Kulturen. Mecenatskapet. Var är substansen!? Stålarna!!!
Det kommer också, på de sista fem spaltcenimeterna, som en nästan helt säker antydan att han skall avvara en del av sin förmögenhet, som kanske är stor, man vet ju inte, den är väldigt dold, nästan undangömd, i varje fall inte åtkomlig för analys, ”huvuddelen är privatägd och syns inte via bolagsregistret”, försäkrar han lugnande till DN: att mecenatens tillgångar i varje fall, på något sätt, till någon liten del, ska komma kulturen till del när han eventuellt dör.
Det är ”den unika fastigheten Christiansholm”, där han nu bor men, enligt Ekstra Bladet som är något råare än DN, ”hvor han er bekymret for stöjen fra Bakken”. Dock, avslutar han eftersom han funnit en lösning: ”Jag vill göra den till en stiftelse så att nordiska konstnärer och vetenskapsfolk kan stanna till exempel en vecka eller 14 dagar. Det kan vara en skönlitterär författare som kan sitta här och göra något färdigt.”
Vi är tillbaka. Hilfe! Hilfe! Försvara Marknaden mot Mecenaterna!