Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Knäckande retorik

Tydliga instruktioner.

Jens Liljestrand läser en bok om en elvaårig, iskall strateg som söker godis och frihet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

HANDBOK

PER LANGE och JOHAN BERGSTRÖM

Koden är knäckt. Retorik och kommunikation

Opal, 9+

Benny Fagerström är elva år och bor i ett radhus någonstans i Sverige. Bakom den äppelkindade, kepsbärande fasaden döljer sig en iskall strateg - han bedriver nämligen avancerad socialpsykologisk forskning i hur man bäst lyckas med att övertala sina föräldrar till mer godis, mer skärmtid, mer pengar och mer frihet.

Det är inramningen till "Koden är knäckt", som är något så ovanligt som en retorikhandbok för barn, komplett med situationscase, samtalsteknik, illustrationer (med den ständigt lika välkammade Benny som pedagogiskt exempel) och teoretiska resonemang. Vad är viktigt för mamma och pappa? är den bakomliggande frågeställningen, utgångspunkten för en taktik där barnet först identifierar föräldrarnas behov och sedan använder dem till sin fördel.

 

Exempel: i stället för att tjata om godis - föreslå en "mysig hemmakväll". "Godis är inte särskilt viktigt för mamma och pappa", understryker Benny. "Däremot är gemenskap, mys och att vara tillsammans med familjen viktigt." Bild på leende föräldrar som kurar ihop under en filt i soffan och en flinande Benny med en enorm godisskål i knäet.

En sådan här bok kan man antingen älska eller förfasa sig över, och min gissning är att många kommer göra det senare. Hela idén att barn ska tränas i att bli cyniska, odrägliga små konsulter som utnyttjar sina föräldrars kärlek till att roffa åt sig fördelar, skaver mot vår idealiserade bild av barn som oskuldsfulla. Ett friskt och naturligt barn ska väl inte kunna manipulera sig "från utskällning till godis på 30 sekunder"?

 

Själv älskar jag den, dels för den underliggande humorn (som gör den till festlig läsning även för vuxna), dels för att den uppmanar barnet att förhandla i stället för att gnälla, försöka övertyga i stället för att kräva. Framför allt gillar jag att den visar barnet: Du är inte maktlös. Du kan ta kontroll.

Men den dag ungarna levererar fraser som "Pappa, jag uppskattar verkligen att vi har sådana här samtal!" hamnar "Koden är knäckt" på närmaste bokbål.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!