Klimathyckleriet är vår tids stora kulturfråga

Kolkraftverk.
Foto: Patrick Pleul / DPA
Kolkraftverk i Köln.
Foto: Henning Kaiser / DPA

Hyckleri har varit ordet på allas läppar under den gångna veckan. 

Victor Malm riktar blicken mot den dubbelmoral som ingen orkar tala om. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Veckans ord har varit hyckleri. 

Det började med att nedriga foton av Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg spreds på sociala medier. På dem står han tillsammans med familj framför en avgångsskärm på Arlanda. Han skulle visst på flygsemester, vilket fick den tarvliga hälft av landet som avskyr honom att koka – för lite mer än ett år sedan hade han nämligen haft mage att på Twitter länka en text av kollegan Eva Franchell, i vilken hon menade att folk som flyger till Medelhavet borde skämmas. Själv verkar Lindberg inte ha predikat särskilt mycket flygskam, om alls. 

Den dumma ilskan fann likväl ett tillfälle att bubbla upp, och mest sannolikt handlade den om något annat, om det gamla vanliga. Om hatet mot kultur- och opinionsjournalister som polemiskt diskuterar moral och politik i offentligheten, för vilket Lindberg tydligen förtjänar att få sin familj uthängd, trots att han lever under hot. 


LÄS MER – Kjell Häglund om hur Donald Trump tystar klimatforskare 


Det var dumt, motbjudande och precis lika väntat som att de vanligtvis så upprörda inte hörs när det systematiska hyckleriet, det verkligt politiska tartufferiet, når nyheterna. 

I veckan (18/7) rapporterade nämligen DN att Sverige, som lovar mycket, som så högtidligt säger sig vilja bli världens första fossilfria välfärdsland, fortsätter investera i smutsig energi. Myndigheter och statliga bolag ger garantier och lånar ut hundratals miljoner till svenska företag för affärer inom kolutvinning – utrustning till kolgruvor i Sydafrika och annan utvidgning av den fossila infrastrukturen. 

Varför det hyckleriet inte väcker raseri kan nog kallas vår tids stora kulturfråga.

Krångligt, det där. Förmodligen är det kloka investeringar, förmodligen ger de avkastning – att tvärtemot resten av världen börja dra oss ur den globala, det vill säga fossila, ekonomin vore ju i finansiell idioti. 

Men att inte göra det är förstås hyckleri av en ovanligt stor och destruktiv sort.  

Varför det hyckleriet inte väcker raseri kan nog kallas vår tids stora kulturfråga. För klimatnödläget har med all önskvärd tydlighet visat hur oförnuftiga de ekonomiskt förnuftiga besluten ofta är. Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.