Klimatförändring

Publicerad

Har funderat mycket kring Peter Cornells tänkvärda artikel i Expressen (8/4). Han skriver: "Planeten är allvarligt hotad, men vem har hjärta att missunna folk att resa till andra sidan jordklotet för att bada? Billiga långresor har blivit en demokratisk rättighet."

Så sant. Och en annan sak. Hur står det egentligen till med de demokratiska rättigheterna i de länder som vi turistar i?

Många, för att inte säga de flesta, åker till odemokratiska länder jorden runt utan att reflektera över att det skulle kunna vara ett problem. Och risken att bli kritiserad för en sådan handling i Sverige är obefintlig.

Kanske beror det på att Svenskt Näringsliv och svenska staten numera sitter i samma båt. De går före och visar att det är mer än okej att göra grova pengar på diktaturer som Kina - det anses till och med korkat att avstå.

När vänstern intresserade sig för socialistiska och kommunistiska diktaturer på 60- och 70-talet var det annan klang i skällan från höger.

Då sade man "kvinnor och barn" först när skutan sjönk (Titanic). Nu knuffar de starka männen ner barn och kvinnor för att rädda sig själva (Costa Concordia). Vi har helt enkelt ett annat klimat nu.

Marianne Lindberg De Geer
Marianne Lindberg De Geer
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag