Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klimatförändring

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Har funderat mycket kring Peter Cornells tänkvärda artikel i Expressen (8/4). Han skriver: "Planeten är allvarligt hotad, men vem har hjärta att missunna folk att resa till andra sidan jordklotet för att bada? Billiga långresor har blivit en demokratisk rättighet."

Så sant. Och en annan sak. Hur står det egentligen till med de demokratiska rättigheterna i de länder som vi turistar i?

Många, för att inte säga de flesta, åker till odemokratiska länder jorden runt utan att reflektera över att det skulle kunna vara ett problem. Och risken att bli kritiserad för en sådan handling i Sverige är obefintlig.

Kanske beror det på att Svenskt Näringsliv och svenska staten numera sitter i samma båt. De går före och visar att det är mer än okej att göra grova pengar på diktaturer som Kina - det anses till och med korkat att avstå.

När vänstern intresserade sig för socialistiska och kommunistiska diktaturer på 60- och 70-talet var det annan klang i skällan från höger.

Då sade man "kvinnor och barn" först när skutan sjönk (Titanic). Nu knuffar de starka männen ner barn och kvinnor för att rädda sig själva (Costa Concordia). Vi har helt enkelt ett annat klimat nu.