Klavertramp

Publicerad
Dilsa Demirbag-Sten: Den svenska regeringen bör tydligt markera för den israeliska regeringen att yttrandefriheten i Sverige även innefattar Aftonbladet.
Aftonbladets publicering av Donald Boströms löst grundade artikel om israeliska organplundringar på Västbanken säger en del om Åsa Linderborgs bristande omdöme och tidningens starkt tendentiösa Israelkritik.
Men vad man än anser om publiceringen får saken en annan vändning när israeliska UD skickar en protest till den svenska regeringen och svenska ambassaden i Tel Aviv undfallande ber om ursäkt å Sveriges vägnar.
Ambassadören Elisabeth Borslin Bonnier påpekade själv i sin skriftliga ursäkt att det råder yttrandefrihet i Sverige, något som borde ha avhållit henne från att över huvud taget kommentera publiceringen. Tanken med yttrandefrihet och fri press är ju att ämbetspersoner som hon inte har någon talan i publiceringsfrågor.
Lika anmärkningsvärt är att en israelisk regeringsföreträdare vänder sig till den svenska regeringen och klagar på en tidning.
Vad förväntas regeringen göra? Pressen är lika fri i Sverige som i Israel. Den svenska regeringen bör omgående ta avstånd från den svenska ambassadörens uttalande och tydligt markera för den israeliska regeringen att yttrandefriheten i Sverige även innefattar Aftonbladet. Hur kritisk man än är till övertrampen i Boströms artikel.
Dilsa Demirbag-Sten
Dilsa Demirbag-Sten
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag