Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klass och konflikt hos kejsaren av Farsta

"På tunnelbanan hem från Gubbängen är jag plötsligt omgiven av Klara Gullor. På vingliga klackar och kalviga ben är de på väg att upptäcka den värld som borde vara deras. Om vi bara kunde vrida den rätt igen."Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Selma Lagerlöfs "Kejsaren av Portugallien" flyttar till Moment: teater.

Anna Håkansson ser en brännande klasskildring.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TEATER

Kejsaren av Portugallien

Fritt efter Selma Lagerlöf

Manus och regi Josefin Ankarberg

Moment: teater, Gubbängen

Speltid 2.50 t.

Vi var många som längtade bort från förorten. När gymnasiet var över drog vi. Det spelade inte så stor roll vart. Kvar blev våra föräldrar med sin oro och sina sönderlästa vykort.

Det är ett smart drag av regissören Josefin Ankarberg att ta med sig "Kejsaren av Portugallien" in i samtiden och förlägga den i den miljö som är hennes, förorten Farsta söder om Stockholm. I Farsta återfinns såväl Värmland, i gatunamnen, som Selma Lagerlöf själv, om än i statyform. En kopia av statyn är också närvarande på Moments scen, mitt bland de brandgula Big bags som rymmer Janne Anderssons tillhörigheter.

Statyns namn, "Smärtans kristall" skulle kunna syfta på Janne Anderssons hjärta, det som börjar slå i och med Klara Gullas födelse, här förlagd till 1983. Deras symbiotiska kärlek sammanfattas i en ömsint scen där Klara Gulla lär den tafatte, men entusiastiske fadern dansrörelserna till Spice Girls "Wannabe". Göran Thorell gör Janne, sedermera Kejsar Johannes, med särlingens undflyende blick.

Rörande Klara Gulla

Jenny Antoni som Klara Gulla är rörande i sin resa från lekfull ung flicka till en av patriarkatet och kapitalet krossad kvinna. Även om föreställningen är bokstavstrogen Lagerlöf - här läses mycket och högt ur pocketutgåvan - dyker det upp besläktade figurer ur Ankarbergs egen erfarenhetsbank. I London finner Klara Gulla en olyckssyster i Amy Winehouse, spelad av en på pricken lik Sandra Medina. Allt medan Jannes koleriske arbetsgivarnemesis Lars Gunnarsson (Anders Berg i högform) vevar i gång sina golfmedspelare som vore det en kickoff för alliansen anno 2014. Moments uppsättning är framför allt en brännande klasskildring. Inte mycket tycks ha förbättrats sedan Lagerlöfs tid. En människa kan fortfarande bli slav under en annan.

På tunnelbanan hem från Gubbängen är jag plötsligt omgiven av Klara Gullor. På vingliga klackar och kalviga ben är de på väg att upptäcka den värld som borde vara deras. Om vi bara kunde vrida den rätt igen.

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.