Marianne Lindberg De Geer är medarbetare i Expressen Kultur. Hon ger musmössan tummen ner. Foto: MICHAELA HASANOVICMarianne Lindberg De Geer är medarbetare i Expressen Kultur. Hon ger musmössan tummen ner. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Marianne Lindberg De Geer är medarbetare i Expressen Kultur. Hon ger musmössan tummen ner.  Foto: MICHAELA HASANOVIC
Pussy hat. Foto: OKÄNDPussy hat. Foto: OKÄND
Pussy hat. Foto: OKÄND
Nina Lekander. Foto: FOTO GUNNAR SEIJBOLDNina Lekander. Foto: FOTO GUNNAR SEIJBOLD
Nina Lekander. Foto: FOTO GUNNAR SEIJBOLD
Foto: John C. Rivard, Ylwa Yngvesson.Foto: John C. Rivard, Ylwa Yngvesson.
 Foto: John C. Rivard, Ylwa Yngvesson.

Nina Lekander: Klart vi ska ha musmössor

Publicerad

Nina Lekander förklarar för Marianne Lindberg De Geer varför vi borde omfamna fittaktivismen. 

Jag förstår inte Marianne Lindberg De Geers aversion mot musmössor eller varför "pussy" eller "fitta" till skillnad från exempelvis "bög" inte kan reclaimas.

Fitta är ju fint, och kan i likhet med sina kusiner kuken och arslet tala alla språk. Användas i både positiv och negativ mening – ibland rentav som uttryck för förvåning som i spanskan, där "coño!" kan betyda "ser man på!".

Själv minns jag med värme när Anna-Lena Bergelin på kvinnodagen för 24 år sedan fick halva Sergels torg att skandera "Det är fitta i oss!". Och ur min just nu tyska horisont gläds jag över "Mösen Monat März", musmånaden mars, som firas av sexpositiva feminister sedan tio år tillbaka. De skyggar inte ens för tyskans fulaste ord för fitta, "Fotze", och har dessutom skapat ett verb av det: "Feminismus fotzt – Aktionsmonat rund um die Vulva".


LÄS MER: Marianne Lindberg De Geer om varför hon aldrig skulle ha "fittmössa"

 

Och även här stickas det pussy hats, gemenligen kallade "Muschimütze", och lyfter fram något som Lindberg De Geer möjligen har missat: banden bakåt till en textil, inte sällan föraktad kvinnokultur. (Även jag bar i något år på 80-talet en norsk feministbadge med texten "Aldri mere strikkepinner".) Och på senare år, pre-Trump, har ju stickaktivism och gerillastickning använts för att på ett gladlynt sätt sticka hål på diverse dumheter.

Kommer nu gör klitoris. Kolla in etsy.com och häpna över mängden aktivistiska och konstnärliga klittor på marsch. Coño!

 

Nina Lekander är kritiker på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag