Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nina Lekander: Klart vi ska ha musmössor

Marianne Lindberg De Geer är medarbetare i Expressen Kultur. Hon ger musmössan tummen ner.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Pussy hat.
Foto: OKÄND
Nina Lekander.
Foto: FOTO GUNNAR SEIJBOLD
Foto: John C. Rivard, Ylwa Yngvesson.

Nina Lekander förklarar för Marianne Lindberg De Geer varför vi borde omfamna fittaktivismen. 

Jag förstår inte Marianne Lindberg De Geers aversion mot musmössor eller varför "pussy" eller "fitta" till skillnad från exempelvis "bög" inte kan reclaimas.

Fitta är ju fint, och kan i likhet med sina kusiner kuken och arslet tala alla språk. Användas i både positiv och negativ mening – ibland rentav som uttryck för förvåning som i spanskan, där "coño!" kan betyda "ser man på!".

Själv minns jag med värme när Anna-Lena Bergelin på kvinnodagen för 24 år sedan fick halva Sergels torg att skandera "Det är fitta i oss!". Och ur min just nu tyska horisont gläds jag över "Mösen Monat März", musmånaden mars, som firas av sexpositiva feminister sedan tio år tillbaka. De skyggar inte ens för tyskans fulaste ord för fitta, "Fotze", och har dessutom skapat ett verb av det: "Feminismus fotzt – Aktionsmonat rund um die Vulva".


LÄS MER: Marianne Lindberg De Geer om varför hon aldrig skulle ha "fittmössa"


Och även här stickas det pussy hats, gemenligen kallade "Muschimütze", och lyfter fram något som Lindberg De Geer möjligen har missat: banden bakåt till en textil, inte sällan föraktad kvinnokultur. (Även jag bar i något år på 80-talet en norsk feministbadge med texten "Aldri mere strikkepinner".) Och på senare år, pre-Trump, har ju stickaktivism och gerillastickning använts för att på ett gladlynt sätt sticka hål på diverse dumheter.

Kommer nu gör klitoris. Kolla in etsy.com och häpna över mängden aktivistiska och konstnärliga klittor på marsch. Coño!


Nina Lekander är kritiker på Expressens kultursida.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.