Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klart grabben ska åka taxi – han är ju sosse!

SSU:s ordförande Philip Botström. Foto: Sven Lindwall

SSU:s ordförande Philip Botström bestämde sig till slut för att betala sin taxinota på nära 8 000 kronor själv.

Jämfört med hur det har sett ut bland arbetarrörelsens pampar är det närmast att betrakta som ett sundhetstecken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SSU:s ordförande Philip Botström tvingas löpa gatlopp för att han tog en taxi från Folk och försvars konferens i Sälen hem till Stockholm. Enligt hans pressekreterare Pavlos Cavelier Bizas gick det varken tåg, buss eller flyg och Botström behövde verkligen hinna hem till ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott.

Att resan kostade nära 8 000 kronor sticker säkert i ögonen på en del medlemmar – även om han efter kritiken både bett om ursäkt och bestämt sig för att betala taxinotan själv.

Men ge grabben lite andrum nu för tusan.

Med tanke på den mångåriga traditionen hos arbetarrörelsens pampar att svina loss på andras bekostnad är det här snarast att betrakta som ett sundhetstecken.

Eller har ni redan glömt hur det brukade se ut?

Hans Ericson vid poolkanten. Foto: Christer Kindahl / OKÄND

Hasse Hoffa

Transports ordförande Hans Ericson ertappas med pipan i mun vid poolområdet på semesteranläggningen Rocas Rojas på Kanarieöarna nyåret 1975. Förutom att anläggningen ägs av Svenska arbetsgivareföreningen så ligger den också i det Francostyrda Spanien, där fackföreningar är förbjudna. LO:s styrelse – där Hans Ericson ingår – har själva uppmanat till bojkott av resor till landet. Som en sista klick grädde på moset visar det sig också att resan är bekostad av charterbolaget Scanair. Ett bolag som sannolikt gynnas av goda relationer med Transportarbetarförbundet.

Hans Ericson hamnar även senare i blåsväder efter flera vidlyftiga representationsnotor. Bland annat bjöd han in 200 gäster till Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm till sin egen 50-årsfest. Transports medlemmar fick stå för notan.

Trots alla avslöjanden dröjde det till 1980 innan han tvingades lämna sin post.

 

Det tog två och en halv timme att städa rummet efter SSU:arna. Foto: Shutterstock

Bajsfesten i Bryssel

I två och en halv timme får en städerska sanera rum 212 på Hotel van Belle i Bryssel. Rummet, som delas av tre högt uppsatta SSU:are, är nedsmetat med avföring efter en vild festnatt.

”De hade försökt torka bort med en jacka men det blev bara ännu värre”, konstaterar hotellets husfru i Expressens artikel från 2007.

Ingen av de närvarande SSU:arna erkänner fekalieförseelsen, i stället skramlar de gemensamt ihop 50 euro som ersättning till städerskan.

 

Sölve Conradsson på väg in i rättegångssalen. Foto: Calle Jismark / JISMARK CALLE

Smörgåsbluffen i Motala

I slutet av 1995 – några månader efter att Expressen avslöjat Mona Sahlins privata inköp med statens kontokort – briserar nästa sosseskandal. När journalisten Britt-Marie Citron begär ut kvitton och kontohistorik för toppolitikerna i Motala kommun anar hon snabbt att inte allt står rätt till.

Sölve Conradsson, socialdemokratisk ordförande i Motala kommunfullmäktige, har för vana att besöka Motala stadshotell för att "äta smörgås”. I själva verket har han och ytterligare några toppolitiker spenderat närmare en halv miljon kronor av skattebetalarnas pengar på trerättersluncher med vinpaket och avec under de senaste tio månaderna. Samtidigt planerar kommunen att dra in mjölken i skolbespisningen för att spara pengar.

Kvittogranskningen visar också att politikerna åkt på flera resor tillsammans med sina fruar, bland annat till Berlin. Enbart den resan kostade skattebetalarna över 100 000 kronor.

Tingsrätten dömer Sölve Conradsson till ett och ett halvt års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Dessutom ska han betala ett skadestånd på över en halv miljon kronor till kommunen.

 

Kommunals dåvarande ordförande Annelie Nordström. Foto: Olle Sporrong

Kommunal-kaoset

Aftonbladet avslöjar i januari 2016 hur fackförbundet Kommunal förlorat 320 miljoner kronor genom sin krog- och konferensverksamhet i handelsbolaget Lyran konferens.

På lyxkrogen Metropol Palais som ägs genom Lyran tillämpar Kommunal en något generös tolkning av det porrförbud som annars drivs av fackförbundet. Här får nämligen porrstjärnan Puma Swede uppträda naken under särskilda champagnefester.

I takt med att skandalen växer framkommer det även att Kommunals toppar semestrar på ön Marholmen utan att betala, har fester för hundratusentals kronor och har fått hyra paradvåningar i centrala Stockholm.

Dåvarande förbundskassören Anders Bergström avgår dagen efter den första artikeln. Ordförande Annelie Nordström lämnar sin post några månader senare.

 

Och då har vi inte ens nämnt Ebbe Carlsson-affären, Mona Sahlins lyxresa till USA, IF Metalls Trollhättanavdelnings porrfester i Köpenhamn eller Wanja Lundby-Wedins 25 olika styrelseuppdrag.

Det kanske är lika bra så.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter

 

Björn Barr är reporter och redaktör på Expressen Kultur.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!