Kjell Johansson Foto: Sofia Runarsdotter
Kjell Johansson Foto: Sofia Runarsdotter

Kjell Johansson: Det var inte jag

Publicerad
Uppdaterad
Nils Schwartz tiger still om Kjell Johanssons nya.
Jaha, där ser man. Så lämnade Axel ändå Skogstorp, reste till Stockholm och flyttade in hos sin kusin Eva på Södermannagatan. Vem kunde tro det? Eller att Kjell Johanssons familjetrilogi De utsatta skulle utökas med ett sladdbarn?
Alla som har läst de tidigare böckerna - eller sett den nu aktuella dramatiseringen av Huset vid Flon på Stockholms stadsteater - måste ställa sig lite undrande till den nya romanen. Har Johansson först nu upptäckt att en mjölkko faktiskt har fyra spenar? Försöker han göra en Vilhelm Moberg och skriva Sista brevet hem, poststämplat i Midsommarkransen?
Jag, som har läst boken, svarar inte på sådana frågor. Men jag kan ge en anvisning till den som förväntansfullt kastar sig över The house at Flon 4: Var speciellt uppmärksam på sidan 37.

Ser man till persongalleriet hänger Det var inte jag självklart ihop med De utsatta. Men tematiskt står den närmare tre av Johanssons tidigare romaner, inte lika mycket lästa. Han ser dem själv som delar av en trilogi, jag vill hellre kalla det en triptyk - En rädd människas berättelse (1984), Ormbunksblomman (1986) och Gogols ansikte (1991).
De handlar alla tre om ensamma människor som i kamp med sin egen rädsla försöker sammanfoga en sönderfallen inre värld utan att avsikt och resultat, dröm och verklighet, självbild och andras uppfattning lyckas komma överens.
Jag har nog redan sagt för mycket. Jag vill bara tillägga att berättarjaget i Ormbunksblomman också heter Eva, fastän hon är yngre och uppvuxen i en medelklassfamilj. Olikheterna till trots liknar hennes namne i Det var inte jag hennes fårade ansikte i en framtida spegel.
Nog sagt. Det bästa sättet att förstå denna roman är att invaggas i en falsk förståelse, att aningslöst eller misstänksamt låta sig överrumplas av den.
Det är en skakande upplevelse. Tro mig. Det var inte jag är i sin förledande enkelhet en av årets bästa svenska romaner.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag