Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kina kräver att vi i väst håller käften

Björn Jerdén är en av de tio personer som finns på Kinas sanktionslista.
Foto: Utrikespolitiska institutet / Utrikespolitiska institutet
Kinas president Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Patrik Oksanen.
Foto: PRIVAT

Den svenske forskaren Björn Jerdén finns på Kinas sanktionslista.

Valet kan ses som en markering mot regeringen, skriver Patrik Oksanen. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. När den svenske forskaren Björn Jerdén nu placeras på en kinesisk sanktionslista går mönstret igen. Med uppläxande ord och en hotfull ton ska Kina få forskare, journalister och politiker att självcensurera sig om kinesiska övergrepp.

När Kina släppte sin lista ville man slå tillbaka hårt mot EU:s sanktioner mot fyra kineser som varit inblandade i övergreppen mot mänskliga rättigheter i Xinjiangprovinsen. 

Tio namngivna personer, deras familjer, och fyra organisationer får inte längre besöka Kina, Hongkong och Macau.

Kina kräver att EU ska idka ”självreflektion” och ”ta ansvar för allvaret av sina misstag”. Det innebär att EU ska sluta prata om mänskliga rättigheter. Annars är Kina beredd att resolut vidta ytterligare åtgärder. Det här språket från Kinas håll har vi sett i Sverige i ett par år.

Det är en signal som syftar till att skrämma individer.

Det är ingen slump att Kina väljer ut Björn Jerdén, chef för Nationellt kunskapscentrum om Kina på Utrikespolitiska Institutet. Mest troligt är att Kinas ambassadör i Sverige har fått föreslå vilken svensk som ska tas med på listan. 

Valet kan ses som en markering mot regeringen eftersom det handlar om chefen för det nystartade nationella centret. Det är också en signal som syftar till att skrämma individer.

Sommaren 2019 intervjuades Jerdén av SVT om de kinesiska försöken att påverka svensk debatt. Kort därefter anklagade ambassaden Jerdén för att hota Kinas nationella intressen, och konstaterade att ”Herr Jerdén har inget intresse att besöka fastlands-Kina eller att uppleva den riktiga situationen där”. 

Den varningen fullföljs nu med att Jerdén hamnat på sanktionslistan, och det i sig är en tydlig signal till alla som är beroende av att kunna åka till Kina. Håll käften och anpassa er!

Även om Kina just nu förlorar i anseende räknar kommunistpartiet med utdelning på sikt. Kinas målsättning att vara Mittens rike ligger tre decennier fram i tiden, i den långdistanslöpningen räknar Xi Jinpings regim med att de västliga demokratierna kommer att krokna och anpassa sig. 

Vår utmaning ligger i att bevisa att kinesiska kommunistpartiet har fel.


Av Patrik Oksanen


Patrik Oksanen är frilansjournalist, författare och senior fellow på tankesmedjan Frivärld. Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=80864&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.