Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kidnappades med Gui Minhai – nu hämnas han

Lam Wing-kee lyckades fly från Kina.
Foto: Jojje Olsson

Medan den svenske förläggaren Gui Minhai i dag har varit fängslad av Kina i fyra år lyckades hans kollega fly.

Lam Wing-kee låter sig inte skrämmas och ska nu återigen öppna deras bokhandel – fast i demokratiska Taiwan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPORTAGE. Lam Wing-kee står en bit bort från vår förutbestämda mötesplats, i ett hörn i skuggan av ett parasol och röker. Han har för vana att vara försiktig sedan han kidnappades av kinesisk polis oktober 2015, i samma veva som sin kollega, den svenska förläggaren Gui Minhai.

Medan Gui nu suttit inlåst i fyra år utan rättegång, lyckades Lam rymma från sin fångenskap. I juni 2016 blev han tillsagd av kinesisk polis att åka till Hongkong för att hämta ett kundregister och annan information från deras bokaffär.

Väl tillbaka i sin födelsestad utlyste Lam i stället en presskonferens för att berätta hur han blivit kidnappad och under hot fått avge framtvingade erkännanden på kinesisk tv. Ett vittnesmål som ställde utom allt rimligt tvivel att också Gui Minhai tvingats till sina snarlika ”erkännanden”.

Här tvingas Gui Minhai till falska erkännanden i kinesisk propaganda-tv.
Foto: CCTV

Ända sedan rymningen har Lam Wing-kee, trots uppenbar personlig risk, fortsatt att kämpa för civila och politiska rättigheter i Hongkong. Tidigare i år uppdagades dock att Hongkong var på väg att ingå ett utlämningsavtal med Kina. Det skulle innebära att Lam riskerar bli överlämnad till det kinesiska rättsystemet, där kommunistpartiet utövar total kontroll och andelen fällande domar ligger kring 99,9 procent.

Avtalet blev inte bara startskottet för de protester som nu skakat om Hongkong i över fyra månader. Det fick också Lam Wing-kee att i april fly på nytt. Denna gång till Taiwan, världens enda kinesisktalande demokrati, där han nu åter ska öppna sin och Gui Minhais bokaffär Causeway Bay Books.

Över en näringsfattig brunch på ett enkelt kafé i Taipei berättar den magre förläggaren att han är hämndlysten. Han vill, som en slags motståndsaktion, öppna en ny bokaffär eftersom myndigheterna stängde den gamla och kidnappade hans vänner. Samtidigt är han även politiskt motiverad:

– Jag hoppas den yngre generationen kan lära sig mer om historia och politik genom böcker. Det finns inte bara ett intresse utan också en nödvändighet av detta, säger Lam, med anledning av den kinesiska regimens alltmer aggressiva framfart.

I dagens Hongkong skulle vara omöjligt att få de licenser och tillstånd som krävs.

Han ser crowdfunding som enda alternativet att finansiera detta initiativ. Det är för riskfyllt att förlita sig på blott en eller ett par finansiärer för att sälja politiskt känslig litteratur om Kina, i en tid då företag och affärsmän böjer sig allt djupare inför regimens hot.

På den taiwanesiska hemsidan FlyingV bad Lam i början av september om 2,8 miljoner taiwanesiska dollar, vilket motsvarar 850 000 kronor. I skrivande stund har över 2 700 personer bidragit med mer än det dubbla, trots att kampanjen pågår till början av november.

Demonstrationerna i Hongkong denna sommar och höst i protest ökat kinesiskt inflytande har samlat upp emot en miljon människor vid ett och samma tillfälle.
Foto: TODD DARLING / POLARIS POLARIS IMAGES

Insamlingen säkerställer att Causeway Bay Books redan nästa år slår upp portarna i det sprudlande shoppingdistriktet Ximending, där Lam nu under sin lågt nedsänkta keps knaprar på en vit toast med ett ägg och en skinkbit.

Då jag retoriskt frågar vad som skulle hända om han försökte öppna bokaffären i Hongkong igen, tittar Lam först på mig som om jag inte vore riktigt klok. Han förklarar sedan att det i dagens Hongkong skulle vara omöjligt att få de licenser och tillstånd som krävs.

Om en sådan bokaffär mot förmodan skulle lyckas öppna, så kommer kinesiska aktörer ta kontakt med hyresvärden för att sätta press på denne att avsluta kontraktet. Som en sista utväg kan lokala triader hyras in för att göra grovjobbet. Något som skett flera gånger under sommarens protester, då tatuerade gangsters bankat skiten ur unga demonstranter.

Det har varit kusligt tyst om Gui Minhai hela året.

Som en reaktion på frågan om Hongkongs framtid i stort, drar den lågmälde Lam en besvärad suck och skakar på huvudet. Han säger – halvt på skämt, halvt på allvar – att han inte vill tala om saken.

– Staden jag vuxit upp i kommer aldrig bli densamma igen, konstaterar Lam besvärat.

Han talar sedan om Xi Jinpings ambition att ”återförena” Kina, vilket skulle ge presidenten en plats i kommunistpartiets historieböcker bredvid Mao Zedong och Deng Xiaoping. Ambitionen innefattar att Hongkong, Macao och Taiwan politiskt ska underställas Kinas auktoritära system.

Hongkong och Macao integreras redan genom ett projekt vid namn ”Greater bay area”. De två tidigare kolonierna ska länkas samman med Fastlandskina inte bara ekonomiskt utan även fysiskt. I oktober i fjol invigde Xi Jinping en 55 kilometer lång bro mellan Hongkong och staden Zhuhai. Bron är världens längsta över vatten och kostade 175 miljarder kronor att bygga; tre gånger så mycket som Sveriges försvarsbudget.

Xi Jinping, generalsekreterare för Kinas kommunistiska parti och president sedan 2013.
Foto: BIKASH DWARE / AP TT NYHETSBYRÅN

Integrationen är enligt Lam också politisk. Pekings makt ska bli absolut. Medan situationen i Hongkong är hopplös, menar Lam att Taiwan fortfarande har alla förutsättningar för att undvika samma öde. För liksom i Hongkong, så ger opinionsundersökningar vid handen att framför allt den unga befolkningen känner ett allt större avstånd till Kina.

Det har varit kusligt tyst om Gui Minhai hela året. Inga nya uppgifter om hans tillstånd har kommit från vare sig kinesiska eller svenska myndigheter. Inte heller vänner eller anhöriga har någon ny information.

FAKTA/GUI MINHAI

Gui Minhai är förläggare och författare. Han kom till Göteborg för att studera, men efter massakern på Himmelska fridens torg 1989 sökte han asyl och blev 1996 endast svensk medborgare. I Göteborg började han doktorera och bildade familj.

I oktober 2015 kidnappades han av kinesiska agenter i sin semesterbostad i Thailand. Gui Minhai drev då en framgångsrik förlags-och bokhandelsverksamhet i Hongkong specialiserad på böcker om kinesiska politikers privatliv och annat av känslig natur för diktaturen.

24 oktober 2017 meddelade Kina att man hade släppt Gui Minhai, men han befann sig då under övervakning och strikta restriktioner. Han greps igen den 20 januari 2018 då han var i sällskap med svensk ambassadpersonal. Gui Minhai har visat symptom på sjukdomen ALS och är i behov av läkarvård. Idag är det fyra år sedan han frihetsberövades.

Av de fem kollegerna som kidnappades hösten 2015, är det bara Gui Minhai som fortfarande är inlåst. Lam Wing-kee lyckades som sagt rymma, och de övriga tre har släppts i utbyte mot sin tystnad. 

Enligt Lam är anledningen till att just Gui sitter inspärrad personlig. Vid tillfället för gripandet höll Gui Minhai nämligen på att författa en bok om president Xi Jinping:

Boken var baserad på en självkritik av Xi Jinping som Gui Minhai lyckats komma över. Den innehöll personliga uppgifter som även skulle ha gjort hans fru och dotter upprörda, säger Lam.

Han är vidare övertygad om att Gui Minhai redan har dömts till fängelse. Lam misstänker att detta skedde strax efter i januari i fjol, då Gui på nytt rövades bort när han färdades på ett tåg mot Peking i sällskap av svenska diplomater.

De två åtalspunkterna som Lam tror att Gui har dömts för är olaglig affärsverksamhet samt avslöjande av statshemligheter. Lam uppskattar att detta har gett Gui Minhai ett straff på 7, 8 års fängelse, men att domen inte offentliggjorts.

– Gui Minhai har sannolikt omkring fem år kvar i fångenskap. Efter detta kommer han förmodligen inte få lämna Kina, eftersom myndigheterna inte vill att han ska berätta sin historia för omvärlden, tror Lam.

Gui Minhai när han bodde i Göteborg.
Foto: PRIVAT

Lam lägger sedan till att han i själva verket är osäker på om Gui någonsin igen kommer få lämna Ningbo, sin födelsestad i närheten av Shanghai där han nu hålls inlåst.

Då vi skiljs åt ska Lam Wing-kee senare under dagen – för första gången sedan han flydde Hongkong – träffa sin son som kommer på besök till Taipei. Lam räknar med att aldrig någonsin kunna återvända till sin älskade hemstad igen.

– Om jag reser in i Hongkong är risken stor att jag aldrig mer tillåts lämna. Förutom möjligen till Kina för att ställas inför domstol, tilläger Lam innan han fimpar sin cigarett och artigt säger adjö.

Jojje Olsson är journalist, just nu baserad i Japan, och medarbetare på Expressens kultursida. Han verkade tidigare i Kina, men blev svartlistad på grund av sin kritiska rapportering. Jojje Olsson har bland annat skrivit boken ”De kidnappade kinasvenskarna”.