Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD:s sex-mästrande blev fredagsmys

Ebba Busch Thor släppte loss i "Så ska det låta".
Martina Montelius, dramatiker och medarbetare på Expressens kultursida.

Ebba Busch Thors framträdande i "Så ska det låta" får applåder.

Martina Montelius funderar på vad det egentligen var hon sjöng.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Så här i backspegeln inser jag att jag inte borde ha valt mums-mums som tilltugg till senaste avsnittet av mitt favoritprogram “Så ska det låta”. Just den godsaken har en förmåga att växa i munnen när man får en chock, vilket jag fick när jag plötsligt fick se Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor trivseldigga vid den vita flygeln.

Ebba Busch Thor som Timbuktu

Jag skulle kunna skriva en braskande rubrik om detta framträdande. Den skulle lyda: EBBA BUSCH THOR SEXMÄSTRAR SVENSKA FOLKET I TV.

Vore det njuggt av mig? Jag ska förklara: en av de låtar Ebba Busch Thor framför i programmet är Timbuktus “Det löser sig”. Och nog fnittrar jag ut en slurk av min läsk när jag ser Ebba fäkta livsbejakande med armar och höfter medan hon rappar fram textraderna “Fan va lätt att va efterklok/ska det bli nytt liv för vi hade sex ihop”.

Men jag drar mig också till minnes politikern Busch Thors uttalande från 2015 i den kristna, konservativa tidningen Världen i dag, om att vi behöver en “nollvision för aborter”. Hon tycker att vi i Sverige "avfärdar en av livets svåraste frågor som något bekymmerslöst".

“Det ordnar sig, det gör det alltid”, enligt låtens refräng.

 

LÄS MER: Reinfeldts "Toppmötet" vore bättre utan Reinfeldt

Ebba Busch Thor värre än Reinfeldt

Är inte detta ett mer än djärvt låtval i sammanhanget? Ja, jag vet att Göran Persson dansade med den där kon, och jag unnar verkligen Ebba Busch Thor att släppa loss, men jag kan inte låta bli att undra vad Jason Diakité tänker i sin soffa, om han nu också gillar Så ska det låta. Är det verkligen bara jag som drabbas av paranoida tankar om att hans låt kuppats in som ett förtäckt debattinlägg i Sveriges trevligaste tv-program?

Jag vet inte om SVT har panik över de ständiga anklagelserna om vänstervridning, men till skillnad från den nyblivne programledaren Fredrik Reinfeldt och "På spåret"-deltagaren Göran Hägglund är Ebba Busch Thor aktiv partiledare. I söndagens program: rent av hyperaktiv.

Det är alltid tråkigt att vara en party pooper, men jag kan inte låta bli att tycka att hon åtminstone kunde ha kört “Proud Mary” i stället.

 

Av Martina Montelius

kulturen@expressen.se

Martina Montelius är dramatiker och medarbetare på Expressens kultursida. Hon är aktuell med romanen "Ibland är man lessen, ibland är man glad".