Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kanye West är fel sorts svart man

Kanye West.Foto: DOULIERY OLIVIER/ABACA / STELLA PICTURES/DOULIERY OLIVIER/ABACA
Anna Björklund.Foto: David Möller.

Kanye West är en stormrik, kristen abortmotståndare som aldrig röstat.

Anna Björklund ser en ovälkommen kandidat i det amerikanska presidentvalet. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Ingen är förvånad över att Kanye West meddelat att han ställer upp i USA:s nästa presidentval. Kanye, som hade titulerat sig creative genius ”om jag hade vetat hur det stavades” är en av den kommersiella hiphopens största beatmakare och rappare, men beter sig inte som andra popartister, eller som andra politiker. 

Han har själv aldrig röstat, hans talepunkter låter mer som en rytmisk predikan eller freestylerap och hans parti heter The Birthday Party, ”för när vi vinner kommer det bli allas födelsedag”. Men vinna säger han sig både kunna och vilja. 

Den kristna kärnfamiljen Wests livsstil är extremt kommersiellt gångbar utan att vara konstnärligt ointressant.

När Kanye blev familjefar fattade han det för en hiphopstjärna ganska ovanliga beslutet att ta avstånd från droger och dekadens och byggde istället ett ”minimalistiskt kloster” till sin familj där allt går i krämvitt, inklusive flygeln. Pappa Kanye blev from och arrangerar nu gospelföreställningar med ljus- och jordkonst i James Turrells anda varje söndag, han håller lektioner hemma för sina fyra barn, predikar familjevärden och äter egenodlad mat. Samtidigt driver både han och frun Kim Kardashian West, hans Nancy Reagan, båda två miljarddollarföretag och dokumenterar allt i realityserien Keeping Up With the Kardashians.

Den kristna kärnfamiljen Wests livsstil är extremt kommersiellt gångbar utan att vara konstnärligt ointressant. De balanserar mellan det supertraditionella och nästan futuristiska, Kanye är abortmotståndare och skeptisk till medicinska innovationer som vaccin, samtidigt som han behärskar internet till fullo och har stöd av Elon Musk.

Ingen är förvånad över familjen Wests ambitioner, alla är dock inte glada. Särskilt i BLM-rörelsen är det impopulärt Kanye, en av USA:s största nu levande svarta ikoner, aspirerar på det högsta ämbetet. 

Kanye skiter i hur han borde bete sig och anklagas därmed för att svika sitt arv, men sätter samtidigt fingret på ett problem med den moderna antirastistiska rörelsen.

För Kanye är svart, men inte rätt sorts svart, för som Joe Biden sa nyligen, ingen svart röstar på Donald Trump. Kanske är det just såna uttalanden som får Kanye att ställa upp på bild med den sittande presidenten. Ska hans hudfärg avgöra vad han får tycka, det vore som att vara tvingad att köra cabriolet för att man bor i Calabasas, sa han i en intervju förra året. 

Kanye skiter i hur han borde bete sig och anklagas därmed för att svika sitt arv, men sätter samtidigt fingret på ett problem med den moderna antirasistiska rörelsen. De alltid lika arga instagramaktivisterna bygger inga imperier och statyvältarna hamnar inte i styrelser, och West själv, som ruckar på balansen mellan vitt och svart i realtid, accepterar de inte. 

Om kulturen kräver att man ser sig som ett offer ser Kanye bara goda skäl att vända den kulturen ryggen, för en ledare med offermentalitet har slutat vara ledare. Han själv säger det med rytm: ”Obama är speciell, Trump är speciell, vi säger att Kanye West är speciell. Amerika behöver speciella ledare. Bill Clinton? Speciell. Joe Biden är inte speciell.”

Anna Björklund är skribent och gör podden Café Q