Åsa Linderborg med sitt pris. Foto: Christian Örnberg
Åsa Linderborg med sitt pris. Foto: Christian Örnberg

"Kaxigt av Expressen"

Publicerad
Uppdaterad
Aftonbladets Åsa Linderborg får debattlusten att glöda.
Därför tilldelades hon Björn Nilsson-priset av
Expressens kulturredaktion i går kväll.
- Kaxigt av Expressen, säger Åsa Linderborg efter prisutdelningen.
Under pompa och ståt delade Expressens kulturredaktion ut sina årliga kulturpriser i går kväll. Vinnaren av priset för bästa kulturjournalistik hölls hemlig in i det längsta. Med motiveringen att hon får känslorna och debattlusten att glöda utsågs kulturskribenten och författarinnan Åsa Linderborg till vinnare av Björn Nilsson-priset 2007.
– Jag blev väldigt förvånad, säger Åsa Linderborg, som till vardags skriver för kultursidorna i Aftonbladet.

Tror på demokratin

– Det var modigt och kaxigt av Expressen eftersom jag är kontroversiell. Jag ser det här som en gemensam manifestation för att man ska våga tycka annorlunda. Expressen visar att tidningen tror på det demokratiska samhället, säger Åsa Linderborg.
Ytterligare tre kulturpriser delades ut under kvällen. Salem Al Fakir tog emot ”Spelmannen”, Expressens musikpris.
Stina och Karin Wirsén fick barnbokspriset ”Heffaklumpen” för sina bilderböcker och årets teaterpris, ”En bit av Georgs hatt”, tilldelades regissören Mattias Andersson vid Backa teater i Göteborg.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag