Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kattis Ahlström stjäl från kvinnohistoriker

Kattis Ahlström, programledare i SVT:s serie "Kvinnorna på fröken Frimans tid".
Foto: STEFAN FORSELL
Ur SVT:s dramaserie "Fröken Frimans krig".
Foto: SVT
Kjell Östberg, professor i historia vid Södertörns högskola.
Foto: Eva Wernlid

SVT:s program "Kvinnorna på fröken Frimans tid" bygger på mångårig forskning om rösträttsrörelsen.

Men de kvinnliga historikerna får inte ens ett tack, skriver professor Kjell Östberg.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I en artikel i Aftonbladet (28/11-16) diskuterade Anders Johansson problemet med journalister som oblygt plockar från böcker skrivna av forskare och själva tar åt sig äran för jobbet. I SVT-programmet "Kvinnorna på fröken Frimans tid" sätter produktionsbolaget Mediabruket ett svårslaget rekord i genren. Inledningsvis står programledaren Kattis Ahlström framför några tjocka luntor och berättar att hon grävt djupt i arkiven. I en intervju i ETC (28/12-16) hävdar hon till och med att det före hennes program knappt gjorts något om rösträttskvinnorna och att dessa inte finns inskrivna i historieböckerna. Men ”nu kommer den sanna versionen”!

I själva verket är de flesta av sakuppgifterna om rösträttsrörelsen och dess kvinnor hämtade från den omfattande och mångåriga forskning som framför allt Josefin Rönnbäck och Christina Florin publicerat med stort genomslag.  Bägge har dessutom generöst delat med sig av sin tid och sina resultat till programmakarna. Men i programmet tar programledaren åt sig hela äran, inte med ett ord nämns varifrån kunskaperna egentligen kommer, än mindre något tack.


LÄS MER: Horor och madonnor hos fröken Friman

Osynliggör kvinnors arbete

Journalister klagar ibland över att forskare inte kan skriva intressant för en bredare allmänhet. Alla de som läst de rafflande böckerna om rösträttskvinnorna vet att det i alla fall inte stämmer här.

Så osynliggörs kvinnors arbete också hundra år efter den första vågens feminister. Och vilka forskare vill dela med sig av sitt vetande till fåkunniga journalister om resultatet blir att de plundras på sina resultat medan andra tar all kredd? I ett oblygt försök att komma undan sitt ansvar påstår Mediabruket att det är SVT som satt stopp för att informera om varifrån de hämtat sina uppgifter. Stämmer det, SVT?

I så fall har även ni något att förklara för de forskare ni är så beroende av.


REPLIK: "Olyckligt att folk känner sig förbisedda"


Kjell Östberg

Kulturen@expressen.se

Kjell Östberg är professor i historia vid Södertörns högskola.


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter