Kattis Ahlström, programledare i SVT:s serie "Kvinnorna på fröken Frimans tid". Foto: STEFAN FORSELLKattis Ahlström, programledare i SVT:s serie "Kvinnorna på fröken Frimans tid". Foto: STEFAN FORSELL
Kattis Ahlström, programledare i SVT:s serie "Kvinnorna på fröken Frimans tid". Foto: STEFAN FORSELL
Ur SVT:s dramaserie "Fröken Frimans krig". Foto: SVTUr SVT:s dramaserie "Fröken Frimans krig". Foto: SVT
Ur SVT:s dramaserie "Fröken Frimans krig". Foto: SVT
Kjell Östberg, professor i historia vid Södertörns högskola. Foto: Eva WernlidKjell Östberg, professor i historia vid Södertörns högskola. Foto: Eva Wernlid
Kjell Östberg, professor i historia vid Södertörns högskola. Foto: Eva Wernlid

Kattis Ahlström stjäl från kvinnohistoriker

Publicerad

SVT:s program "Kvinnorna på fröken Frimans tid" bygger på mångårig forskning om rösträttsrörelsen.

Men de kvinnliga historikerna får inte ens ett tack, skriver professor Kjell Östberg.

I en artikel i Aftonbladet (28/11-16) diskuterade Anders Johansson problemet med journalister som oblygt plockar från böcker skrivna av forskare och själva tar åt sig äran för jobbet. I SVT-programmet "Kvinnorna på fröken Frimans tid" sätter produktionsbolaget Mediabruket ett svårslaget rekord i genren. Inledningsvis står programledaren Kattis Ahlström framför några tjocka luntor och berättar att hon grävt djupt i arkiven. I en intervju i ETC (28/12-16) hävdar hon till och med att det före hennes program knappt gjorts något om rösträttskvinnorna och att dessa inte finns inskrivna i historieböckerna. Men ”nu kommer den sanna versionen”!

I själva verket är de flesta av sakuppgifterna om rösträttsrörelsen och dess kvinnor hämtade från den omfattande och mångåriga forskning som framför allt Josefin Rönnbäck och Christina Florin publicerat med stort genomslag. Bägge har dessutom generöst delat med sig av sin tid och sina resultat till programmakarna. Men i programmet tar programledaren åt sig hela äran, inte med ett ord nämns varifrån kunskaperna egentligen kommer, än mindre något tack.

 

LÄS MER: Horor och madonnor hos fröken Friman

Osynliggör kvinnors arbete

Journalister klagar ibland över att forskare inte kan skriva intressant för en bredare allmänhet. Alla de som läst de rafflande böckerna om rösträttskvinnorna vet att det i alla fall inte stämmer här.

Så osynliggörs kvinnors arbete också hundra år efter den första vågens feminister. Och vilka forskare vill dela med sig av sitt vetande till fåkunniga journalister om resultatet blir att de plundras på sina resultat medan andra tar all kredd? I ett oblygt försök att komma undan sitt ansvar påstår Mediabruket att det är SVT som satt stopp för att informera om varifrån de hämtat sina uppgifter. Stämmer det, SVT?

I så fall har även ni något att förklara för de forskare ni är så beroende av.

 

REPLIK: "Olyckligt att folk känner sig förbisedda"

 

Kjell Östberg

Kulturen@expressen.se

Kjell Östberg är professor i historia vid Södertörns högskola.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag