En man vandrar genom vattenmassorna med sin hund i famnen efter Hurricane Harvey i Houston i Texas. Foto: SONG QIONG / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESSEn man vandrar genom vattenmassorna med sin hund i famnen efter Hurricane Harvey i Houston i Texas. Foto: SONG QIONG / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
En man vandrar genom vattenmassorna med sin hund i famnen efter Hurricane Harvey i Houston i Texas. Foto: SONG QIONG / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Anna Hellgren är redaktör på Expressens kultursida. Foto: MIKAEL SJÖBERGAnna Hellgren är redaktör på Expressens kultursida. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Anna Hellgren är redaktör på Expressens kultursida. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Och ni skriker som grisar om flygskatten

Publicerad

Anna Hellgren slungas mellan förödelsen i Texas och den svenska storstaden, där det fortfarande sitter en person i varje bil.

Bilder på översvämmade motorvägar och rullstolsburna pensionärer med vatten till midjan i Houston, Texas postas i evighetsloopar på sociala medier. Väderfenomenet är så exceptionellt att vetenskapen saknar ord för det. 

Allt jag kan tänka på är Leonard Cohens mässande från “The future”: “I’ve seen the future, baby, it is murder.”  

Klimatförändringar i "Klotet"

Samtidigt berättar P1:s klimatmagasin “Klotet” att utomhusvistelser i större delarna av Mellanöstern och Nordafrika kommer att vara dödliga inom ett par decennier på grund av höga temperaturer i kombination med hög luftfuktighet. Det spelar ingen roll om du är vältränad som en triathlet i lycra, efter sex timmar kommer din kropp att ge upp. Samma sak beräknas hända Indien och Pakistan, där en femtedel av jordens befolkning bor, om 50 år. Om inget görs åt koldioxidnivåerna, vill säga. 

Det är bråttom. Katastrofer som den i Houston är bara en föraning om framtiden. Larmrapporterna har duggat tätt under sommaren. Isarna, värmeböljan Lucifer, vattenbristen. Plast i haven, i fisken, i oss. Hade inte vår oljeslukande tillvaro värmt upp vattnet i mexikanska golfen hade regnen över Houston varit mildare.

 

LÄS MER: Anna Hellgren om Naomi Kleins "Det här förändrar allt"

Vi flyger som aldrig förr

Häromdagen reste ett fraktfartyg för första gången genom Nordostpassagen utan hjälp av isbrytare. I Sverige har kanalbolagen inte kunnat köra längs Göta kanal eftersom det saknas vatten. Inte för att det verkar bekymra världens privilegierade minoriteter: vi flyger som aldrig förr, äter oss tjocka på kött och skriker som slaktgrisar över en futtig liten flygskatt. Ni kan allt det här. Civilisationen är på väg mot sin undergång.

Under tisdagen regnar det fortfarande i Houston och snart når vattnet New Orleans. I Somalia har 800 000 människor tvingats flytta på grund av det senaste årets extrema torka.

När det regnar och jag cyklar till jobbet får jag astma eftersom bilköerna är så långa vid infarterna till Stockholm. Det sitter en ensam person i varje bil och jag har börjat hata varenda en.

Leonard Cohen grinar i sin himmel: “Things are going to slide, slide in all directions / Won’t be nothing /nothing you can measure anymore”.

 

Anna Hellgren är redaktör för Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag