Bob Hansson är den första poeten i Expressen Kulturs webb-tv.
Bebisskriken på hjärtkirurgiska avdelningen för barn låter så ynkliga i korridorerna. Jag har vistats här i tio dagar nu för att ta hand om min nyfödda. Hade jag inte hittat Lunds lasarettsbibliotek i går och fått låna några av mina favoritpoeter hade jag antagligen fortsatt att glo på utsikten från vårt rum: parkeringshuset Opalen.
När orden inte räcker till börjar poesin. Det gäller på bröllop och begravningar, i tunnelbanan och tonåren. Och på avdelning 67 på Skånes universitetssjukhus.
Det talas ibland om poesins död, eller åtminstone dess kräftgång i det moderna mediesamhället. De stora förlagen anklagas för att inte ta ansvar för poesin, liksom för all del kultursidorna.
Medan äldre generationer kunde recitera dikter för livets alla tillfällen och stämningar, har dikten allt mer försvunnit från skolorna och den grundläggande allmänbildningen.
Och att leva på poesi är hart när omöjligt. Som Helsingborg Dagblads Jenny Högström visade i sitt reportage "Vad tjänar en poet" (22/1-2012) får erkända poeter oftast inte mer än några tusenlappar för samlingar de kanske arbetat åratal på. Ibland betalar de till och med själva för att få sitt material utgivet. Ändå är vårt behov av poesi lika stort som alltid. Nobelpriset till Tomas Tranströmer, och debatten efter Johan Jönssons dikt om klasshatet, visar om inte annat att poesin inte nöjer sig med de små sammanhangen och de smalaste litterära kretsarna. Intresset i nätforum och för poetry slam-rörelsen vittnar också om poesins breda förankring.
I sommar gör Expressen Kultur tv-satsningen "Svenska krusbär". I nio avsnitt läser några av Sveriges mest framstående poeter en av sina dikter. I tider när kulturdebatterna avlöser varandra behövs mer utrymme i det som kan betraktas som litteraturens själva kärna: dikten. Mycket nöje!
Programmet finns här från och med klockan 13 i dag.
Läs även chefredaktör Thomas Mattssons bloggpost om satsningen.