Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karlssons konspirationer

Ingmar Karlsson.
Foto: Sofia Ekström

Karin Olsson om ett Författar­förbund med lågt i tak.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Facebook-gruppen "Det är jag som är Anna Ekström" har över 600 medlemmar. De vill visa sitt stöd för Anna Ekström, frilansskribent och bloggare. Expressen Kultur har publicerat henne ibland, liksom bland annat Upsala Nya Tidning, Axess och Sydsvenskan.

Men nu får hon höra att hon inte finns - av den uppburne författaren Ingmar Karlsson, tidigare generalkonsul i Istanbul och hedersdoktor i Lund. Att Anna Ekström sannolikt är en pseudonym antog han efter att hon bloggade spetsigt om hans nya bok, Sionismen - en ideologi vid vägs ände.

Karlsson ville att jag skulle lämna ut hennes adress och telefonnummer, vilket jag aldrig gör med någon skribent. Däremot såg jag till att hon kunde kontaktas via mejl, och berättade att jag själv hade pratat med henne åtskilliga gånger. Men det räckte inte för att Karlsson skulle slå sina konspirationsteorier ur hågen.

Nu sprider Ingmar Karlsson på Facebook att jag inte vet vem hon är. Att hon bara är "en emailadress". Han skriver vidare att det "måste" vara så att hon egentligen är Lisa Abramovicz på Svensk Israelinformation. Jag undrar vem Ingmar Karlsson tror att vi betalar ut arvodena till? En postbox på Caymanöarna, registrerad av N.N?

Ingmar Karlsson framförde nyligen sina anklagelser på Författarförbundets årsmöte, i syfte att ifrågasätta Torbjörn Elensky, som försvarat Ekströms rätt att yttra sig fritt. Det slutade med att stämman i stället för att välja Elensky till ny styrelseledamot lät Karlsson sitta kvar. Det är beklämmande att Författarförbundet har så lågt i tak.

På högerextrema forum flödar nu teorierna om att Elensky ligger bakom "Anna Ekström". Att han är en "knäpp kulturmarxist/jude" och med i nätverket "De liberala judarna-Bonnier-sionisterna-svenskhatarna". Även kommentarer på Ingmar Karlssons egen Facebookvägg andas antisemitism, som när den tidigare SVT-programledaren Gunnel Werner hävdar att kritikerna utnyttjas av en ledare bland "Guds utsedda".

Visst finns det all anledning att ibland använda pseudonymer. Om Ingmar Karlsson inte redan hade blivit en parodi på en sårad maktman hade han förmodligen blivit hånad av "Ankan", fjäderfäet bakom Expressens satirspalt.


Karin Olsson

karin.olsson@expressen.se