Ingmar Karlsson. Foto: Peter J Olsson
Ingmar Karlsson. Foto: Peter J Olsson

Karlsson visst korrekt

Publicerad

Wahlström&Widstrand tillbakavisar kritiken mot Ingmar Karlssons bok om sionismen.

Att Ingmar Karlssons Bruden är vacker men har redan en man, som behandlar den politiska rörelsen inom judendomen som kallas sionism och dess historia, skulle väcka uppmärksamhet visste vi på Wahlström & Widstrand. Det hör förstås till själva ämnets laddning. Men att Karlsson skulle komma att anklagas för antisemitism förvånar oss mycket.

 

Problemet med flera av texterna som citeras i boken är att de utkommit i en mängd versioner, i flera översättningar, med ett flertal varianter på redigering utmed de senaste hundra åren. Att då som Torbjörn Jerlerup nu gör, gå in och nagelfara enskilda citat blir bara ett försök att misskreditera Karlssons text i stället för att se till helheten. Och att nämna Ingmar Karlssons bok i samma andetag som Sions vises protokoll är ingenting annat än oförskämt. Det är inte vad en sansad debatt och diskussion behöver.

 

Att vår faktagranskare påpekat att källanvisningen kunde ha utökats med en notapparat är sant. Men de åtta sidor litteraturförteckning som boken avslutas med räcker.

Jag vill också kommentera att boken fått kritik från vissa håll för att inte tillräckligt visa på det judiska folkets enorma utsatthet genom århundradena. Det är helt enkelt inte sant. Bokens inledande kapitel går igenom den förföljelse och de vidrigheter som judar fått utstå de senaste 2000 åren. De som påstår något sådant kan helt enkelt inte ha läst boken.

Palestina-frågan diskuteras livaktigt och ofta nyanserat på flera håll i världen, bland annat i Israel. Men här i Sverige befinner sig debatten snarast ett fastlåst läge mellan de olika sidorna, där alla tycks ha sina givna fiender. Vi som förlag ser det som vår uppgift att vara med om att bredda debatten och fördjupa förståelsen för situationen. Det är vårt uppdrag. Vår målsättning med boken var att skapa en ingång till detta komplicerade ämne för den allmänintresserade läsaren. Det har Ingmar Karlsson lyckats med.

 

Calle Marthin

kulturen@expressen.se

Förläggare på Wahlström&Widstrand

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag