Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karlsson visst korrekt

Ingmar Karlsson.
Foto: Peter J Olsson

Wahlström&Widstrand tillbakavisar kritiken mot Ingmar Karlssons bok om sionismen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Att Ingmar Karlssons Bruden är vacker men har redan en man, som behandlar den politiska rörelsen inom judendomen som kallas sionism och dess historia, skulle väcka uppmärksamhet visste vi på Wahlström & Widstrand. Det hör förstås till själva ämnets laddning. Men att Karlsson skulle komma att anklagas för antisemitism förvånar oss mycket.


Problemet med flera av texterna som citeras i boken är att de utkommit i en mängd versioner, i flera översättningar, med ett flertal varianter på redigering utmed de senaste hundra åren. Att då som Torbjörn Jerlerup nu gör, gå in och nagelfara enskilda citat blir bara ett försök att misskreditera Karlssons text i stället för att se till helheten. Och att nämna Ingmar Karlssons bok i samma andetag som Sions vises protokoll är ingenting annat än oförskämt. Det är inte vad en sansad debatt och diskussion behöver.


Att vår faktagranskare påpekat att källanvisningen kunde ha utökats med en notapparat är sant. Men de åtta sidor litteraturförteckning som boken avslutas med räcker.

Jag vill också kommentera att boken fått kritik från vissa håll för att inte tillräckligt visa på det judiska folkets enorma utsatthet genom århundradena. Det är helt enkelt inte sant. Bokens inledande kapitel går igenom den förföljelse och de vidrigheter som judar fått utstå de senaste 2000 åren. De som påstår något sådant kan helt enkelt inte ha läst boken.

Palestina-frågan diskuteras livaktigt och ofta nyanserat på flera håll i världen, bland annat i Israel. Men här i Sverige befinner sig debatten snarast ett fastlåst läge mellan de olika sidorna, där alla tycks ha sina givna fiender. Vi som förlag ser det som vår uppgift att vara med om att bredda debatten och fördjupa förståelsen för situationen. Det är vårt uppdrag. Vår målsättning med boken var att skapa en ingång till detta komplicerade ämne för den allmänintresserade läsaren. Det har Ingmar Karlsson lyckats med.


Calle Marthin

kulturen@expressen.se

Förläggare på Wahlström&Widstrand