Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kärlek med komplikationer

Patrik Lundberg skriver självutlämnande. Foto: Magnus Liam Karlsson

Lawen Mohtadi läser Patrik Lundbergs bok om att vara adopterad och söka efter sina biologiska föräldrar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

fakta

ROMAN
PATRIK LUNDBERG | Gul utanpå | Rabén & Sjögren | Ålder Unga vuxna

Morgonen efter ännu en fyllefest vaknar den 24-åriga studenten Patrik Lundberg och bestämmer sig för att göra det. Han ska söka upp sina biologiska föräldrar i Sydkorea. Genom ett högskoleutbyte får han under en termin plats på Inha University och ringer mamma Birgitta i Bromölla för att berätta om nyheten. Hon får lite skärrat fram: "Men vad roligt..." Terminen i Korea kommer, förstås, att förändra honom i grunden.

Journalisten Patrik Lundberg har under de senaste åren skrivit ett par mycket uppmärksammade texter i Helsingborgs Dagblad om den rasism som har omgärdat hans liv sedan barnsben.

 

Ofta har texterna varit personliga och smärtsamma, men lika ofta roliga och dräpande. Med en självsäkerhet och sarkastisk blick som känns igen från hans krönikor kliver han en sensommardag in i det trånga studentrummet på universitetet i Sydkorea och konfronteras snabbt med allt det nya. Svårigheten att fortsätta vara vegetarian, titlar baserade på ålder och kön, språkförbistring, nya vänskaper och romanser.

Och det viktigaste: att träffa dem som en gång lämnade bort honom. Det mötet, känsligt beskrivet av Lundberg, sker, men inte utan komplikationer.

17 år efter Astrid Trotzigs pionjärverk "Blod är tjockare än vatten" skriver Lundberg en bok som lika mycket handlar om att försöka komma till ro med den stora separationen som om Sverige. Varenda gång som hans koreanska mellannamn Jong Dae har ropats upp i skolan eller på läger har han blivit utskrattad av de andra eleverna.

Under de fyra år han arbetade som croupier fick han i stort sett varje kväll kommentarer för sitt icke-vita utseende. Under hela sitt liv har han känt en sexuell osäkerhet som bottnar i den västerländska synen på asiatiska män som oattraktiva. Lundberg skriver utlämnande om hur omgivningens blick på honom har krupit in och bosatt sig i hans innersta. Han har till exempel aldrig vågat gå på en blinddejt av rädsla för att skapa osäkerhet och obehag hos den han möter. Hans namn och kropp hör ju liksom inte ihop.

 

Den sårbarhet som är en styrka i hans indiepopskimrande och nästan filmiska text har Lundberg en tendens att väga upp med ett nästan tvångsmässigt skämtande. Det är inte lika lyckat varje gång, men heller inget stort problem. "Gul utanpå" är en vacker och begåvad debut, sorgsen och spännande (håller andan medan jag läser de sista 30 sidorna), och kommer i en tid när vår nationella självbild minst sagt är under omgörning. Lundbergs bok kommer att få många läsare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!