Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

Visste Gustafsdotter själv om att hon var sosse?

Jeanette Gustafsdotter är ny kultur-och medieminister.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karin Olsson kommenterar valet av ny kulturminister. 

KOMMENTAR. Själv hade jag hoppats på Göran Persson. Drömt om hans verserade språk, traditionella bildning och oslagbara erfarenhet av att få saker gjorda.

Resten av kulturtyckarna svärmade för den nya generationen i partiet, kulturpolitikern Lawen Redar. Det blev något helt annat.

Att Jeanette Gustafsdotter var sosse hade jag ingen aning om. Kanske inte hon själv heller? Men det är förmodligen elakt tolkat. Hon blev medlem i partiet i lördags, men säger att hon varit socialdemokrat i själ och hjärta hela livet.

Jag känner henne främst som frejdig vd på Tidningsutgivarna, där hon lyckades omfamna både de höga frågorna – ordets och mediernas frihet – och de ”låga”, om finansieringen. Förmågan att svinga sig från idealismen till den krassa vardagen är oundgänglig för en kulturminister, hårt påpassad av en kritiskt sinnad kulturkader. Den ropar ena dagen efter en intellektuell och representativ galjonsfigur, andra efter någon som kan skaffa fram mer stålar till en svulten bransch. 

Den strukturella krisen i mediebranschen är långt ifrån över.

Gustafsdotters erfarenhet som generalsekreterare på Sveriges Museer kommer också väl till pass. Frågorna om kulturarv, representation och museernas funktion är glödheta. Kvartals kulturredaktör Ola Wong påtalade till exempel i tippningen inför nästa minister att den måste stoppa sammanslagningen av Östasiatiskas lokaler med Medelhavsmuseet och Etnografiska. Det är lätt att hålla med om; specialistkunskapen på museerna har fått alldeles för låg status i vår tid.

Med Jeanette Gustafsdotter styrs kulturdepartementet av en expert, en jurist och erfaren chef. Med bara tio månader kvar till valet var det förmodligen ett slugt val. Hon kan ta kommandot direkt. Dessutom är mediefrågorna särskilt viktiga just nu, med en tynande landsortspress, högernationalistisk kritik mot public service och frågor om framtidens stöd. Den strukturella krisen i mediebranschen är långt ifrån över. Det får hon gärna berätta för sin ministerkollega Ardalan Shekarabi, som alltid gör sitt bästa för att dränera mediernas inkomster.
Kampen för Dawit Isaaks och Gui Minhais frihet kommer säkerligen också få ett viktigt och vältaligt språkrör i Gustafsdotter.

Om hon blir kvar i en eventuellt ny S-regering i höst är dock frågan. Kanske om hon funnit sig tillrätta i sin splitternya roll som officiell socialdemokrat?


Karin Olsson är kulturchef och biträdande chefredaktör på Expressen.

https://embed.radioplay.io?id=100381&country_iso=se

Expressens mediepodd om veckans snackisar. Med kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.