Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Vill dessa kvinnor krossa jämställdheten?

Ebba Busch Thor.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT
Louise Erixon.Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Karin Olsson skriver på Internationella kvinnodagen om den konservativa trenden. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. KD-ledaren är nyskild med småbarn och SD-ledarens fru har ett toppjobb. När konservatismen nu rider på en framgångsvåg uppstår frågan om den svenska feminismen och jämställdheten kommer att skadas.

Jag kanske är för optimistisk, men jag tror inte det.

Det är givetvis vanskligt att dra generella slutsatser av hur enskilda partiledare lever. Men något säger det att företrädarna för de två partier som mest gör anspråk på konservatismen lever långt ifrån de traditionella könsrollerna.

Symbolvärdet i att just en kristdemokratisk partiledare skiljer sig borde vara stort.

Ebba Busch Thor har fått två barn samtidigt som hon har varit en offensiv partiledare, utmanande livsvillkor som många kvinnor i karriären kan känna igen sig i. Nyligen meddelade hon att äktenskapet spricker, men att pappan och hon kommer fortsätta dela på omsorgen om barnen. Symbolvärdet i att just en kristdemokratisk partiledare skiljer sig borde vara stort, men det passerade snabbt i nyhetsflödet. Hon hyllar på Instagram sin man som dragit ”ett tungt lass när det gäller hämtningar och lämningar de här åren.”

https://www.instagram.com/p/B4rfh5QFJFE/

Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon, även mamma till hans barn, har också ett tidskrävande uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Erixon har därtill blivit nationellt känd och en företrädare för SD:s kommunala arbete.

De konservativa affischnamnen personifierar paradoxalt nog den i Sverige institutionaliserade jämställdheten, där världens mest generösa barnomsorg och idealet om den arbetande familjen möjliggör en stor självständighet för både kvinnor och män. Ingen av dem driver en linje att barn mår bättre utan förskola. Och vårdnadsbidraget lär inte kunna göra comeback efter kunskapen om att det främst bidrog till lågutbildade invandrade kvinnors isolation i hemmet.

Sverigedemokraterna, som lider av svårartad kvinnotorka i väljargruppen, har skrotat både sin linje om frivillig sambeskattning och den kontroversiella abortpolitiken.

Svenska kvinnor röstar med fötterna. Vill man inskränka deras frihet kommer det att svida på valdagen.

Men det är ingen tvekan om att det blåser konservativa vindar, vilket generellt sett brukar vara dåliga nyheter för särskilt kvinnor och HBTQ-personer. Ebba Busch Thors siffror i valrörelsen lyfte inte ordentligt förrän hon började ägna sig åt halmdockor om ”genusflum” i barnpedagogiken.

Della Q-uppror mot politiskt korrekt livsstilsfeminism är sannolikt inte mer än krusningar på ytan.

Det finns onekligen en trötthet på likhetsfeminismen och ett nymornat intresse för särartsfeminismen. En reell nedmontering av de politiska landvinningarna för just jämställdheten är det däremot få som driver.

Kulturdebatter om ”huskvinnor” och Della Q-uppror mot politiskt korrekt livsstilsfeminism är sannolikt inte mer än krusningar på ytan, mot en större mångfald i debatten om jämställdhet.

Visst finns det illavarslande tecken i tiden. Som den växande machonationalismen, ökad hotbild mot genusforskare och allt färre män som solidariserar sig med kvinnokampen. Men idealet om jämställdhet har blivit något av ett fundament i Sverige, som till och med de konservativa ledarna inte kan eller ens vill rubba.

 

Karin Olsson är kulturchef och stf utgivare på Expressen.

Så blev konservatismen het

Nu är ”Kulturkriget” här!

I Expressens nya tv-program möts Johan Norberg, Stina Oscarson och Malcom Kyeyune – för en debatt om konservatismen.

Dessutom berättar författaren Stig Larsson om sitt möte med Salman Rushdie: ”Min spontana impuls är att dränka honom, strypa honom.” Programledare: Daniel Sjölin.