Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Olsson

"Vi närmar oss stupet för lokaltidningarna"

Karin Olsson. Foto: Theo Elias Lundgren
SÖRJANDE. Talkshowvärden John Oliver drabbas av lokalmediernas nedskärningar, eftersom han hämtar sina historier därifrån. Foto: HBO
Thomas Peterssohn. Foto: Johan Jeppsson

Mittmedia kan komma att sparka 75 procent av sina journalister till 2018.

Expressens kulturchef Karin Olsson varnar för nedrustningen av den lokala journalistiken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I sommar har journalistkolleger sorgset delat ett avsnitt av HBO:s nyhetskommenterande program "Last week tonight with John Oliver". I frenetiskt talkshowtempo gör Oliver en fantastisk hyllning av dagspressen och av i synnerhet lokalmedierna, som försörjer shower som hans med stories att skämta om.

Oliver visar ett klipp med David Simon, skaparen av den hyllade tv-serien "The wire" om ett Baltimore i sönderfall. I många år jobbade Simon för Baltimore Sun. Han säger i sorgsen ton att de kommande åren kommer att bli en fest för korrupta politiker.

 

Läs mer: "Mediejätten Stampen kan stå inför sitt slut"

Stampen pös ihop

John Oliver följer upp klippet med ett skämt, som går ut på att det är lika farligt att ha ett kommunalt möte utan närvarande journalister som att för en lärare att låta sjundeklassare övervaka sig själva. Skolan kommer att brinna ner.

Lokaltidningskrisen har kommit längre i USA, men även i Sverige närmar vi oss stupet. I våras pös mediekoncernen Stampen ihop som en gammal heliumballong. Staten har under rekonstruktionen betalat 200 miljoner i lönegarantier till anställda i 14 bolag, däribland flaggskeppet GP och Hallands Nyheter.

Och nu har Dagens Nyheter gett en glimt från styrelsearbetet i Mittmedia, ett bolag med 28 dagstidningar. Tidigare vd:n Thomas Peterssohn ska tidigt i somras ha presenterat två framtidsscenarier, varav det ena innebar mer av samma: gasa digitalt, mjölka papperstidningarna samtidigt som man minskar utgivningstakten.

 

Läs mer: "Nätattackerna är ett angrepp mot Sverige"

75 procent sparkade journalister

Det andra, mer chockerande, förslaget gick ut på att 75 procent av journalisterna skulle sparkas till 2018 och tidningarna, de som skulle vara kvar vill säga, bli gratis. Peterssohn byttes sedan ut mot en gratistidningsförespråkare.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke säger till Dagens Nyheter att hon inte har sovit gott efter nyheten. Att mediepolitikerna i mer än ett decennium försummat sina möjligheter att i alla fall underlätta strukturomvandlingen är sant. Men sant är också att ingen politiker i världen kan kompensera för den mäktiga tekniska och ekonomiska utveckling som underminerat journalistikens affärsmodeller.

John Oliver erbjuder i slutet av sitt program en comic relief, med en pastisch på hur filmatiseringen av "Alla presidentens män" skulle se ut i dag. Garagescenerna finns där, en deep throat i mörkret och de dramatiska replikerna på redaktionen.

 

Läs mer: "Tidningsbubblan är värre än filterbubblan"

Fokus på knasiga katter?

Men i den här versionen tänder inte chefredaktören till utan vänder i stället all sin uppmärksamhet mot en reporter som berättar om en knasig katt.

Slitet exempel och orättvist mot dagens medier som mixar underhållnig och allvar? Verkligen. Någon sådan nyhetsvärdering skulle heller aldrig göras på en riktig tidningsredaktion.

Så länge vi har kvar dem, vill säga.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.