Karin Olsson. Foto: Theo Elias LundgrenKarin Olsson. Foto: Theo Elias Lundgren
Karin Olsson. Foto: Theo Elias Lundgren
SÖRJANDE. Talkshowvärden John Oliver drabbas av lokalmediernas nedskärningar, eftersom han hämtar sina historier därifrån. Foto: HBOSÖRJANDE. Talkshowvärden John Oliver drabbas av lokalmediernas nedskärningar, eftersom han hämtar sina historier därifrån. Foto: HBO
SÖRJANDE. Talkshowvärden John Oliver drabbas av lokalmediernas nedskärningar, eftersom han hämtar sina historier därifrån. Foto: HBO
Thomas Peterssohn. Foto: Johan JeppssonThomas Peterssohn. Foto: Johan Jeppsson
Thomas Peterssohn. Foto: Johan Jeppsson
Karin Olsson

"Vi närmar oss stupet för lokaltidningarna"

Publicerad

Mittmedia kan komma att sparka 75 procent av sina journalister till 2018.

Expressens kulturchef Karin Olsson varnar för nedrustningen av den lokala journalistiken.

I sommar har journalistkolleger sorgset delat ett avsnitt av HBO:s nyhetskommenterande program "Last week tonight with John Oliver". I frenetiskt talkshowtempo gör Oliver en fantastisk hyllning av dagspressen och av i synnerhet lokalmedierna, som försörjer shower som hans med stories att skämta om.

Oliver visar ett klipp med David Simon, skaparen av den hyllade tv-serien "The wire" om ett Baltimore i sönderfall. I många år jobbade Simon för Baltimore Sun. Han säger i sorgsen ton att de kommande åren kommer att bli en fest för korrupta politiker.

 

Läs mer: "Mediejätten Stampen kan stå inför sitt slut"

Stampen pös ihop

John Oliver följer upp klippet med ett skämt, som går ut på att det är lika farligt att ha ett kommunalt möte utan närvarande journalister som att för en lärare att låta sjundeklassare övervaka sig själva. Skolan kommer att brinna ner.

Lokaltidningskrisen har kommit längre i USA, men även i Sverige närmar vi oss stupet. I våras pös mediekoncernen Stampen ihop som en gammal heliumballong. Staten har under rekonstruktionen betalat 200 miljoner i lönegarantier till anställda i 14 bolag, däribland flaggskeppet GP och Hallands Nyheter.

Och nu har Dagens Nyheter gett en glimt från styrelsearbetet i Mittmedia, ett bolag med 28 dagstidningar. Tidigare vd:n Thomas Peterssohn ska tidigt i somras ha presenterat två framtidsscenarier, varav det ena innebar mer av samma: gasa digitalt, mjölka papperstidningarna samtidigt som man minskar utgivningstakten.

 

Läs mer: "Nätattackerna är ett angrepp mot Sverige"

75 procent sparkade journalister

Det andra, mer chockerande, förslaget gick ut på att 75 procent av journalisterna skulle sparkas till 2018 och tidningarna, de som skulle vara kvar vill säga, bli gratis. Peterssohn byttes sedan ut mot en gratistidningsförespråkare.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke säger till Dagens Nyheter att hon inte har sovit gott efter nyheten. Att mediepolitikerna i mer än ett decennium försummat sina möjligheter att i alla fall underlätta strukturomvandlingen är sant. Men sant är också att ingen politiker i världen kan kompensera för den mäktiga tekniska och ekonomiska utveckling som underminerat journalistikens affärsmodeller.

John Oliver erbjuder i slutet av sitt program en comic relief, med en pastisch på hur filmatiseringen av "Alla presidentens män" skulle se ut i dag. Garagescenerna finns där, en deep throat i mörkret och de dramatiska replikerna på redaktionen.

 

Läs mer: "Tidningsbubblan är värre än filterbubblan"

Fokus på knasiga katter?

Men i den här versionen tänder inte chefredaktören till utan vänder i stället all sin uppmärksamhet mot en reporter som berättar om en knasig katt.

Slitet exempel och orättvist mot dagens medier som mixar underhållnig och allvar? Verkligen. Någon sådan nyhetsvärdering skulle heller aldrig göras på en riktig tidningsredaktion.

Så länge vi har kvar dem, vill säga.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag