KOMMENTAR | AKADEMIKRIS. Ärkebiskop Antje Jackelén bojkottar Svenska Akademiens traditionsenliga högtidssammankomst den 20:e december. Jag har nästan gått och väntat på ett sådant besked. Denna tillställning är den som befäster Akademiens status i Sverige och det på ett ytterst visuellt sätt. De aderton sitter i mitten vid sitt långa mötesbord. Runt omkring dem placeras samhällets dignitärer.
Redan Akademiens entré är storslagen. Den tågar långsamt in och alla gäster, även kungligheterna, står upp. Ledamöterna bugar som hälsning till kungafamiljen. De nickar underdånigt tillbaka. Här är det inte kungen som är kung, utan Svenska Akademien. Men förtrollningen är bruten och risken är att det som tidigare kändes som ett fint upprätthållande av gamla traditioner mest upplevs som fåniga charader. Varför ska vi buga och bocka för det här gänget?

Jag förstår om det kryper i kroppen på Antje Jackelén vid tanken på att hedra den metoo-befläckade institutionen med sin närvaro. Jag undrar hur många som tidigare blivit själaglada över inbjudan i år har lagt den åt sidan.
Vinkar till gäster
SVT:s mer än lovligt suggestiva dokumentär "Det slutna sällskapet" är fortfarande färsk på näthinnan. Gång på gång visades klippet där Jean-Claude Arnault beter sig som en värd på just högtidssammankomsten: vinkar till gäster, står när alla andra sitter, bevakar dörren som ett slags portvakt.
Jag trodde att SVT hade fått gräva djupt för att hitta bilderna, men till min förvåning hittar jag filmen som SVT saxat ur på Svenska Akademiens sajt. Det är deras eget informationsmaterial. Fortfarande!

De som en gång klippte filmen, godkände den och slutligen lade upp den på Akademiens hemsida hade en tanke med att Arnault fanns med. Han var en i gänget, om än inte ledamot.
Kanske hedrar det Svenska Akademien att den inte censurerar sitt PR-arkiv i efterhand. Eller så är det bara ett tecken på att man inte har kommit särskilt långt i processen att återupprätta förtroendet.
Karin Olsson är kulturchef på Expressen.
I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Det gästas av Gunilla Brodrej och Maria Brander som analyserar tv-succén "Vår tid är nu". Tv-programmet finns också som podcast.
LÄS MER - Katarina Wennstam: Domen mot Arnault rubbbar vår världsbild
LÄS MER – Marianne Stidsen: Efter Arnault-domen – bevare oss för matriarkatet