RÖR INTE MIN MARIANNE! Skicklig SVT-veteran. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
RÖR INTE MIN MARIANNE! Skicklig SVT-veteran.  Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Karin Olsson

Vem orkar leva i 200 år?

Publicerad

Den första människan som kommer att leva i 200 år är redan född. Tanken fyller mig med olust. Vem orkar leva så länge? 

När man som jag just har lämnat de intensivaste småbarnsåren bakom sig kan man känna sig som 150 och det är, kan jag tala om, ingen angenäm upplevelse.Det var fysikprofessorn och den populära författaren Bodil Jönsson som nyligen släppte åldersbomben i P1:s "Söndagsintervjun". Och även om flertalet åldersforskare säger att det är osannolikt att särskilt många kommer leva längre än 130 år även om hundra år, ställer denna ocean av tid allt på ända.

Vilka kärlekar, jobb och tv-serier klarar detta slitage? Vilken religion ska överleva när vi inte behöver frukta döden på sisådär 100 år efter att vi har fötts?

 

Evigt tema med evigt liv

Men i litteraturen och konsten har drömmen om evigt liv förstås alltid varit ett tema. Liksom på SVT – den plats i Sverige där flest människor med krav på att upphäva tidens gång tycks finnas. Det stämmer att jag inte har gråtit högst när en svårt missnöjd Claes Elfsberg har fått en egen programserie att kröna sin tv-karriär med i pensionspresent. Att någon gång, till exempel vid 67, överlämna sin privilegierade plats till nya talanger och erfarenheter har verkat rimligt.

Det var innan jag hörde Bodil Jönsson.

Nu går jag främst i ledet för rörelsen "rör inte min Marianne Rundström". Vid insikten att man själv måste hålla sig på arbetsmarknaden till åtminstone 70-strecket – eller ännu längre? – känns SVT:s noggranna utrensning av mogna kvinnor, när klassiska "Gomorron Sverige" nu skrotas till förmån för fräscha "Morgonstudion", riktigt obehaglig. Mår morgonpubliken illa av en rynka eller två? Eller av erfarenhet och bildning som har samlats under ett helt liv? Längtar personalredaktören intensivt efter att ringa in vab-vikarier?

Macron och Brigitte

Kan Frankrikes unge president Emmanuel Macron stolt gå med Brigitte, 64, vid sin sida borde väl "Morgonstudion" också klara det. För även om människan alltid har velat besegra döden, så har hon likt sierskan som frågade Apollon om evigt liv, glömt att samtidigt säkerställa evig ungdom.

Det är lika bra att vi förbereder oss på att orka bli äldre än våra far- och morföräldrar kunde förvänta sig. Föregångsmannen Fredrik Reinfeldt, som döpte sina memoarer till just "Halvvägs", har alldeles nyss föredömligt nog fått ett barn som inte kommer att ha upplevt honom som statsminister.

 

LÄS MER: Ida Ölmedal om Emanuelle Macrons 64-åriga kulturkvinna

Före detta statsministern Fredrik Reinfeldt döpte sina memoarer till "Halvvägs". Foto: MAJA SUSLIN/TT

När jag som bäst går i tankar på att antingen redan nu engagera mig för äldres rätt i arbetslivet eller planera för hur jag ska odla min trädgård i 76 år ser jag popartisten Uje Brandelius bejublade föreställning "Spring, Uje, spring" (som i höst går ut på turné i landet och släpps i radioversion 28 maj). Med skottkärror av svart humor skildrar han hur bråttom han fick i livet efter en Parkison-diagnos. Han inventerar sina drömmar och inser att bestigningen av Kilimanjaro inte var så särskilt viktig.

En vardagskväll i Bredäng med dem han älskar kanske är det allra bästa ändå. Jag tänker att jag nog också kan stå ut i med det, till och med i 200 år.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag