Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Olsson

Varför vill så många försvara Hanif Bali?

Nu poserar Moderaternas tidigare försvarsminister Mikael Odenberg på Facebook i sladdriga kortbyxor med en gräll vattenpistol i form av en kpist, skriver Karin Olsson. Foto: PRIVAT/FACEBOOK
Odenberg vill med sitt tilltag stödja Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali, som med två kontroversiella bilder skämtat om sin frostiga relation till Dagens Nyheter. På den ena siktar han med ett vapen på en skyttebana vid Högsätra grundskola och på den andra har hans ansikte monterats i en bild till det våldsamma dataspelet "Call of duty", skriver Karin Olsson Foto: Skärmdump/Twitter

Förr pratade man om borgerlighetens diskreta charm. Men det var länge sedan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | MEDIEKOLLEN. Nu poserar Moderaternas tidigare försvarsminister Mikael Odenberg på Facebook i sladdriga kortbyxor med en gräll vattenpistol i form av en kpist. Följarna tycker det är hysteriskt kul och kastar sig över skrattemojin.

Odenberg vill med sitt tilltag stödja Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali, som med två kontroversiella bilder skämtat om sin frostiga relation till Dagens Nyheter. På den ena siktar han med ett vapen på en skyttebana vid Högsätra grundskola och på den andra har hans ansikte monterats i en bild till det våldsamma dataspelet "Call of duty". Bakom Hanif Balis nuna sticker det fram två automatvapen, till rubriken "Hanif & DN at war" och bildtexten "Press E to destroy DN".

Roligt? En hel del verkar tycka det.

 

På den borgerliga flanken har det ägnats stor energi åt att försvara Bali och ifrågasätta Tidningsutgivarnas krav på partiledare Ulf Kristersson att markera mot bilderna. Timbros Lars Anders Johansson, GP:s Adam Cwejman och SvD:s Per Gudmundson är jämte den gamle ministern några av de mest namnkunniga.

"Jag gillar satir", skriver Mikael Odenberg.

Vem gör inte det? Utan satir, provokativ konst och den vida yttrandefrihet som detta kräver skrumpnar demokratin. Ta bara Lars Vilks, som i veckan med hjälp av Sverigedemokraterna kuppade in sina Muhammedkarikatyrer på Fotografiska i Stockholm. Det blev något av en installation i sig över en skruvad valrörelse.

Men Hanif Bali är nu varken konstnär eller komiker. Han sitter i riksdagens näringsutskott och ska ägna sig åt handelsvillkor, tillväxt och energifrågor.

 

LÄS MER av Karin Olsson: Sorg ska inte vara ett journalistiskt tabu 

 

Hanif Bali är nu varken konstnär eller komiker. Han sitter i riksdagens näringsutskott och ska ägna sig åt handelsvillkor, tillväxt och energifrågor, skriver Karin Olsson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Per Gudmundson raljerar över att vissa verkar mena att kritik mot DN är ett hot mot demokratin. Han påminner om att högern ofta har haft ett horn i sidan till tidningen. Samtidigt publicerar han gamla eleganta teckningar som satiriserar DN:s grundare Rudolf Wall. På en av dem avbildas han som en liten pojke på styltor och på en annan viftar Wall med en ridpiska, gränslad över en leksakshäst. Så hånades tidningens uppblåsta självbild och förnumstiga ton redan för över hundra år sedan.

Hoppet till Hanif Balis våldsflirtande och gapiga näthumor 2018 känns däremot långt. Den påminner snarare om högerpopulistisk satir som de senaste åren strategiskt och framgångsrikt normaliserat allt grövre politiska åsikter, inte minst i USA. Till slut står man där med en amerikansk president som utnämner seriösa medier till folkets fiende.

Ingen tror väl att Bali vill uppmuntra till fysiskt våld. Men som riksdagsman borde han ha noterat den samtid som han verkar i. Attentatet mot Charlie Hebdo, skotten mot Capital Gazette i Annapolis och det planerade terrordådet mot Jyllands-Posten. Nyligen åtalades också en nazist i Sundsvall för grovt vapenbrott och förberedelse till mord. På hans förmodade dödslista fanns Anders Ingvarsson, chefredaktör för flera tidningar inom Mittmedia-koncernen, och Sundsvalls Tidnings ledarskribent Sofia Mirjamsdotter. 

 

LÄS MER av Karin Olsson: Politikern som stod med byxorna nere 

 

I helgen marscherade nazistens åsiktsfränder i centrala Stockholm. Så ser verkligheten ut. Många journalister har tvingats vänja sig vid en vardag av hat, hembesök och släppta spärrar i mejlkorgen.

Ibland undrar jag om borgerligheten har blivit så förbittrad av vänsterns satir, inte minst i public service, att man är beredd att försvara vad som helst från en av "sina egna"? Som om Balis utfall vore svaret på gamla oförätter i P3 om "husblattar" och moderathån.

Nog längtar man till den tid då det roligaste Moderaterna gjorde var att låta Carl Bildt sjunga "Fyra bugg och en Coca-Cola".

 

Karin Olsson är ställföreträdande ansvarig utgivare och kulturchef på Expressen. Nästa vecka skriver chefredaktör Thomas Mattsson Mediekollen.

 

Hänt i veckan

ALICE BAH KUHNKE. Nu utvärderas för fullt medieministerns fyra år vid makten.

GUI MINHAI. Fängslade svenske förläggaren bjuds symboliskt in till Bokmässan i Göteborg.

SARA DANIUS. Hennes sommarprat i P1 blev ett av årets mest lyssnade.