Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Varför är han så njugg mot ”Svenska nyheter”?

KUL KILLE. Kristoffer Appelquist, programledare ”Svenska nyheter.
Tv-kritikern Johan Croneman.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Karin Olsson ger SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” en eloge.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Det är tråkigt när det händer. En kritiker som blir en karikatyr. Hyllar eller sågar. Alla som ägnar sig åt recensionsverksamhet vet att detta är det enklaste sättet att nå ut brett och skriva snabbt.

De stora kritikerna sparar på krutet tills det verkligen behövs. Nestorn Nils Schwartz på Expressen brukade säga att en utebliven recension också är en recension. När det var alldeles för dåligt skrev han inte ens.

Det är då Johan Croneman kavlar upp ärmarna! Skönt, för då behöver han inte ens låtsas att det var mer uselt än det egentligen var.

Vanligtvis ser jag Croneman som en harmlös tjock-tv-institution i Dagens Nyheter. Men hans senaste avhyvling av SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” förtjänar en kommentar. Han har redan skrivit en krönika om att den förre programledaren Jesper Rönndahl var tråkig och dålig. Nu är det den nya programledaren Kristoffer Appelquist som är tråkig och dålig. I och för sig har det av andra texter framgått att Croneman inte dragit på smilbanden sedan Hasse och Tage.

Humor är personligt och det är en utmaning nå upp till nivån på amerikanska förebilder som ”The daily show”, med sina arméer av manusskrivare. Men ”Svenska nyheter” har lyckats förvånansvärt väl, dessutom inom ramen för det åsiktshämmade public service.

Kina skrattade inte, utan gjorde ett nytt utfall mot SVT.

Ta bara programmets fajt med Kina, som Croneman inte nämner. Gång på gång har man fått diktaturens utsända i Stockholm att tappa fattningen. Produktionschef Thomas Hall tycks till och med ha blivit förföljd av kinesiska agenter vid sitt hem, enligt förhör med Säpo.

Det får inte ”Svenska nyheter” att sluta. I fredags hade man engagerat sina motsvarigheter runtom i Europa, som bjudits in att skämta om Kina och kräva Gui Minhais frisläppande. Jag skrattar gott. Kina skrattade inte, utan gjorde ett nytt utfall mot SVT.

Jämför detta med slätstrukna ”Public service” i P1:s ”Godmorgon, världen!” som knappt gjort en fluga förnär sedan starten för 20 år sedan (och dessutom underpresterar rejält jämfört med sin semestervikarie ”Utkantssverige”). 

När skrattade man förresten senast åt något ekvilibristen Croneman skrev, förutom när han talar till ens cynism med rena elakheter?