Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Vad har Horace Engdahl att säga till sitt försvar?

Horace Engdahl och faksimil från Expressens granskning 1997.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Faksimil från Expressen 1997.
Faksimil från Expressen 1997.
Faksimil från Expressen 1997.
Karin Olsson, kulturchef på Expressen.Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Horace Engdahl.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Vad gjorde Horace? Frågan är den mest brännande efter DN:s granskning där 18 kvinnor berättar om kulturprofilen, närstående till Svenska Akademien.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | KULTURPROFILEN. Mannen ska i decennier ha tafsat, förgripit sig på och i vissa fall ägnat sig åt ren sexualsadism, i synnerhet mot unga kvinnor i beroendeställning till honom. Kulturprofilen nekar till anklagelserna. 

När Expressens Niklas Svensson granskade samme man i en rad artiklar 1997 – 20 år sedan! – var rubriken "Sexterror i kultureliten". En ung kvinna slog larm till Akademiens dåvarande ständige sekreterare Sture Allén, som inte ville befatta sig med saken. Bidragen från Akademien till mannens kulturscen, flitigt frekventerad av De Aderton, fortsatte åtminstone. 

Två år senare tillträdde Horace Engdahl som ständig sekreterare. Engdahl är mycket god vän med den anklagade mannen. 

De flesta i Stockholms kulturvärld har hört talas om kulturprofilens gränslösa beteende. I Matilda Gustavssons berättelse i DN framgår också att tafsandet många gånger har skett helt öppet. Att detta skulle ha undgått Horace Engdahl under alla middagar, resor och kultursalonger, förefaller otroligt. Och skulle det ändå ha varit så, finns det i alla fall ingen möjlighet att Expressens granskning passerade obemärkt 1997.

Lägenhet i Paris

Trots detta har han inte under de tio år som han var ständig sekreterare, och åren efter det, stoppat kulturprofilen från att nyttja Akademiens lägenhet i Paris, där också övergrepp ska ha skett. Han har heller inte strypt bidragen till mannens kulturscen. Tvärtom hyllade han så sent som förra året honom i ett reportage i DN. Engdahl framhåller där sin kamrat som en livsstilsförebild. Unga män borde ta efter honom, argumenterar Engdahl: "bli inte hipsters, bli gentlemen". 

En sådan gentleman!

Horace Engdahl släppte förra året en bok med titeln "Den sista grisen". Det var en aforismsamling som blev mycket omtalad på grund av sin förlegade kvinnosyn. Citatet om att "Den fullbordade penetrationen är evigt ett nederlag för kvinnan och evigt en seger för mannen" nådde omedelbart klassikerstatus. Jag minns också den nyskilde Engdahls citat om att "Det mest imponerande med Kafka är att han kunde skriva 'Processen' utan att vara gift."

Inte heller så gentlemannamässigt, kanske.

Ur Expressens granskning 1997.

Liv och Horace

När jag nu ser SVT:s nya säsong av "Liv och Horace i Europa" får jag stå emot impulsen att stänga av. Vilken present till Horace Engdahl att få åka på bildningsresa med Liv Strömquist, landets coolaste feminist jämte hans exfru Ebba Witt-Brattström, och reparera lite av "grisens" skamfilade rykte. 

Men det luktar ärligt talat inte så gott i stian.

Det är klart att Sture Allén och Peter Englund, ständig sekreterare 2009-2015 som nu också ställer sig bakom att banden till kulturscenen kapas, bär ett särskilt ansvar för att i alla år ha gött den utpekade kulturprofilen. Men det var Horace Engdahl som stod honom närmast.

Den sedan två år ständiga sekreteraren, Sara Danius, har anlitat en advokatbyrå för att utreda omständigheterna kring kulturprofilen, skriver DN

Det är hög tid att göra rent hus.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

 

LÄS MER - Amanda Svensson: Därför vittnar jag om kulturprofilen

LÄS MER - Jens Liljestrand: Svenska Akademien har mycket att förklara