Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Tala om en backlash när Svenungsson lämnar

Jayne Svenungsson håller sitt inträdestal till Svenska Akademien.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Olsson, kulturchef på Expressen.Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Karin Olsson om Jayne Svenungssons oväntade sorti från Svenska Akademien.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | AKADEMIEN. Det är ganska otroligt att det bara var drygt ett år sedan Expressens kulturskribent, teologen Joel Halldorf, jublade över valet av Jayne Svenungsson som ny ledamot i Svenska Akademien. "Teologerna är tillbaka på parnassen", löd den triumfatoriska rubriken. Detta var kort innan Arnault-affären briserade och allt var frid och fröjd i landets finaste kulturinstitution. Vad skulle kunna gå fel?

Det måste ha varit en smärre chock för Svenungsson att gå från det lundensiska professorslivet till att plötsligt befinna sig mitt i kultur-Sveriges värsta skandal på decennier. Mediebevakningen har varit exceptionell och konfliktnivån extrem. Svenungsson själv har hållit en värdig och låg profil, men tidigare tagit ställning mot utdrivningen av Katarina Frostenson och beklagat "avhopparnas" sätt att hantera den förlorade omröstningen om saken.

Kanske beror också Svenungssons beslut på Nobelstiftelsens dirigerande av Akademien. 

Varför som stark intellektuell lägga tid på en institution som i dag ändå mer eller mindre verkar fjärrstyras från en annan plats? Vilken lockelse finns egentligen kvar i Svenska Akademien, när den varken har prestige, Nobelpris eller oberoende? 

Författare lämnar

Som färsk ledamot kan hon inte heller ha hunnit arbeta upp den djupa lojalitet som krävs för att pina sig igenom en sådan här kris.

Svenungssons sorti vittnar också om en annan tendens. De ledamöter som har en stark plattform på annat håll lämnar skeppet. Framgångsrika författare som Peter Englund, Klas Östergren och Sara Stridsberg behöver inte Akademien för brödfödan. Och knappast Kjell Espmark eller Sara Danius heller.

Kristina Lugn är nu, fram till december då Jila Mossaed tillträder, den enda aktiva kvinnliga ledamoten. Tala om en backlash. Den ständige sekreteraren Anders Olsson går dessutom och väntar på svar från – mannen – Niklas Rådström, som ännu inte bestämt sig om Akademien är värdig honom. Samtidigt jobbar Akademien för fullt med att tvinga ut Katarina Frostenson, med ett budskap om att hon är icke önskvärd.

Andligt tomrum

Anders Olsson försöker tappert att rädda kvar Nobelpriset, och har känt sig tvungen till eftergifter till medlare, Nobelstiftelsen och opinionen. Men när Svenungsson lämnar blir det tydligt att även den strategin kan ha ett pris. När avhopparnas krav nu drivs igenom ett år efter att de blev nedröstade, är det ingen vild gissning att missnöjet växer bland dem som var emot deras linje.

Och därmed får landets teologer, och vi andra, tyvärr börja längta igen efter en ny ledamot som kan fylla det andliga tomrummet i Svenska Akademien.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

 

LÄS MER - Karin Olsson: Tämligen anonyma män som Mats Malm räddar inte Akademien  

LÄS MER - Victor Malm: Katarina Frostenson var stjärnan - nu ska hon bort